Десни ли? Либерали ли?!

Албена Йовкова

  • clock 08 юли 17:42
  • 643
Анализи / Коментар на деня Десни ли? Либерали ли?!
"Споделеното пътуване ми звучи като споделена вечеря. Интересно защо никой не иска да си сподели вечерята и да си разделят парите. Това е абсолютно нелоялна практика, която институциите няма как да подкрепят. По тази логика може да се стигне до не знам къде - пиене на водка, както го правят в Русия. Това може медиите да не го пишат".
 
Така председателят на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Найден Зеленогорски ("Движение България на гражданите") защити спорните законови поправки, със които служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) ще могат да спират автомобили и да разпитват пътуващите дали пътуват споделено и дали се познават.
 
Наистина, по-добре  да не беше говорил пред медиите Зеленогорски! То бива мракобесно мислене, ама чак толкова. В Плевен не знаем как е, но в Еропа, г-н Зеленогорски всяка вечеря е споделена. Хората се канят, отиват, на края всеки получава сметката си отделно и я плаща. Да не говорим, че тази регулация е в пряко нарушение на основно човешко право - правото на свободно придвижване!
 
Да припомним, че промените, предложени от Министерски съвет, идват в защита на автобусния сектор, интереси в който има депутатът от ДПС Рамадан Аталай, както и кадри на ГЕРБ, както става ясно от множество публикации в медиите. Поправките минаха на първо четене през комисията днес.
 
Красимир Калайджиев, и.д. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", изрази личното си мнение, че всички сме свидетели на инициатива за споделеното пътуване, като посочи, че не иска да я критикува. Но даде своята дефиниция: "едно пътуване може да е споделено, само ако е обявено за такова в интернет без да се посочва конкретна цена за него".
 
"Друг е въпросът дали пътуващите ще си разделят парите. Когато в сайтовете има цена, се поставя един голям въпрос на това дали действително говорим за споделено пътуване", поясни той. 
 
Промените в Закона за автомобилните превози предвиждат още въвеждането на интелигентни тахографи, задължителни психотестове за всички професионални шофьори, ограничаване на лицензите за превози до два - на пътници и товари и завишаване на санкциите за нарушители. В тези промени има някакъв смисъл.
 Но темата за регулирането на т. нар. "споделено пътуване" отдавна се грижи на ръба на абсурда. Тя бе повдигната преди няколко месеца, когато лицензираните превозвачи се срещнаха с министъра на транспорта Ивайло Московски и поискаха от него да бъдат забранени сайтовете за споделено пътуване, както и подобните на тях групи във "Фейсбук".
Забранени групи във Фейсбук?!!! А истинските жеги още не са започнали!
Коментари