"Трагедия в бокса"?! Не е съвсем така

Автор: Йордан Серафимов

  • clock 31 август 18:09
  • 3189
Анализи / Коментар на деня "Трагедия в бокса"?! Не е съвсем така

През последните дни в боксовите среди се разигра скандал, който повече напомня на махленска свада. Боксьорката Стойка Петрова нададе глас и проплака, че е огорчена от неучастието си в Олимпиадата в Рио. Тя можела да донесе медал, ама видиш ли боксовата федерация не я искала и пратила вместо нея световната шампионка Станимира Петрова.

Бившият треньор по бокс на националния отбор за жени и настоящ личен на Стойка Петрова Павел Сяров, пък се обади, че сегашното положение в този спорт никак не било добре, даже трагично, неговите момичета били пренебрегвани. Ако някой се е объркал и си е помислил, че той говори за националките като цяло - не. Става дума за неговите лични състезателки - Стойка Петрова, Севда Асенова и Светлана Каменова. След проверка на нашия екип се оказа, че БФБокс е разчитала на Павел Сяров като треньор на националния отбор за жени и в олимпийската 2016 година, но той се е отказал по собствено желание и то само ден преди отбора да се качи на подготовка в базата ,,Белмекен”. Отборът разчитал на него, тъй като женският бокс от няколко години е бил под неговото ,,крило” и изведнъж в най важната година се е наложило да се търси спешно негов заместник. Причината за своето напускане Павел Сяров днес коментира по доста несериозен начин - договорите се подписват за една година и той не пожелал да преподписва. Твърди също, че федерацията прецаква неговите момичета. И тук е моментът да зададем въпрос - Прецакана ли е Стойка Петрова, след като на Световното първенство в Казахстан печели сребърен медал? 
Павел Сяров твърди, че положението в бокса е трагично. Но не е ли успех да имаш Европейски шампион при мъжете, Европейски шампиони на еврозоната, медалисти от Европейски и Световни форуми при Мъже, Жени, Девойки,Юноши? С какви очи казваш право в лицето на състезатели и треньори, че въпреки неоспоримите им  заслуги, те не работят правилно? 
Не е ли успех дори и само участието на Олимпиада, при този труден квотен принцип? Или ако ти не си в играта вече,  авгоматично я прави лузърска? 

 Зад всички медали стоят много труд, пот и лишения както от състезатели, така и от треньори. И това много добре се знае от хората в бокса, затова е обидно точно те да не виждат успехите и сега да надигат глава и да търсят поле за изява, но не на ринга, а по страниците на вестниците. 

Знае ли някой от критикуващите , че български треньор (М.Таков) е лектор към АИБА на курсовете за обучение на треньори от цял свят? Това не е ли успех за българският бокс?

Знае ли някой от критикуващите , че български съдия(И.Иванов) участва в световния професионален отборен Формат WSB ? Това не е ли успех за българския бокс?

Знае ли някой от критикуващите въобще кои българи са включени в ръководни органи на Европейско и Световно ниво! А това също е успех и признание за българският бокс?
Знае ли някой от невиждащите успехите колко международни форума годишно се поверяват на малка България? Ако Европейската или Световната централа не оценяваха добре БФБ и постигнатото в България щяха ли да поверяват Световни и Европейски първенства на България, щяха ли две поредни години да поверят на България организирането на световния професионален АПБ формат в категория 81 кг. Същевременно се създадоха и два нови муждународни турнира- женският ,,Балкан” и младежкият ,,Е.Жечев”. Всичко това се случва благодарение на доброто лице за българския бокс на международно ниво,след доста работа и постигнати успехи.

Ето тези отговори в най-различна посока  показват обема, пълнотата на работа и завоюваните успехи за българският бокс. Много от нещата са невидими за участващите в темата бокс, пък и не е необходимо състезателят да знае всичко това. Но когато тръгнеш да критикуваш всеобхватно, тотално и да даваш оценки и квалификации , трябва да си подготвен по темата. Иначе всичко ще е плод на предположения, фантазии и клевети! 

Коментари