Всъщност чия номинация е Орешарски?!

Автор: Албена Йовкова

  • clock 27 септември 13:28
  • 830
Анализи / Коментар на деня Всъщност чия номинация е Орешарски?!
Лидерката на "Движение 21" и кандидат за президент Татяна Дончева първа пробва зъбите си върху костеливия Орешарски, заявявайки, че кандидатурата на бившия премиер Пламен Орешарски е практически на "кръга зад Пеевски".
 
"Пламен Орешарски не е кандидат на Бойко Борисов. Щабът на ГЕРБ има много кандидати, които ще удължат листата, за да ронят протестен вот, който ГЕРБ не може да получи. Пламен Орешарски обаче не е сред тях. Той очевидно е кандидат на "кой", но не само. Защото не смятам, че "кой" е сам по себе си. Той е само лице на един голям кръг играчи, които имат много сериозни възможности за влияние върху българския политически и икономически живот", заяви Дончева в сутрешния блок на "Нова телевизия".
 
С това Татяна Дончева намеква, че всъщност Орешарски е кандидатура на ДПС и онези кръгове в БСП, които съставиха и управляваха злополучния му кабинет преди две години. Без да го назовава, Татяна Дночева директно сочи кръга около Сергей и Моника Станишеви. 
Истината е, че номинацията на Орешарски доведе до най-голямо объркване на "Позитано" 20, където бяха свикнали да го припознават като "свой", но малко встрани. Въпреки генезисът му, който е недвусмислено свързан със софийската оррганизация на СДС. Да припомним, че големите трусове при сините започнаха не толкова с отделянето на Иван Костов, колкото именно с отзоваването на Пламен Орешарски от Надежда Михайлова като кандидат кмет на София от СДС. В момента на позитано не са сигурни за кого ще играе "червеното семейство" Моника-Сергей - за техния Радев, за техния Орешарски. Нищо чудно БСП-избирателите да предпочетат пак "техните" Калфин или Дончева, ъпреки че са номинирани от други формации - Калфин от АБВ и Гергьовден, Дончева - от нейното "Движение 21" и царистите от НДСВ.
 
Голямата интрига е как ще постъпят ДПС - дали ще издигнат номинално техен кандидат, скрито или явно ще играят за Пламен Орешарски. Истината е ,че тяхната подкрепа е в състояние да изпрати кандидат на балотаж. Включването на Орешарски в играта и най-вече позицията на ДПС ще промени коренно играното поле, вече затвърждавайки категорично победата на ГЕРБ. В крайна сметка, ако финалът е Орешарски срещу кандидат на ГЕРБ, на Борисов и Цветанов дори няма да им наложи да хвърлят особени усилия за мобилизация на вот на втори тур.
 
Коментари