Защо й е на карикатурната ни политика да държи медиите?

  • clock 19 юли 10:57
  • 813
Анализи / Коментар на деня Защо й е на карикатурната ни политика да държи медиите?

Интересен коментар на работещия за Клуб Z кореспондент от Брюксел, Веселин Желев, публикуван в профила му във Фейсбук. Препечатваме го, не само заради важното прозрение за българската журналистика, но и защото изяснява важен нюанс по отношение на позицията на Държавния департамент в САЩ спрямо ситуацията в Турция.

"Днес "Вашингтон пост" направи грешка. Съобщи, че според американския държавен секретар Джон Кери неуспелият пуч поставя под съмнение бъдещото членство на Турция в НАТО.

Малко по-късно американското посолство в Анкара опроверга това. Наистина Кери не е казвал нищо такова на съвместната си пресконференция с Федерика Могерини, ръководителка на европейската дипломация, в Брюксел днес. Той каза, че съюзниците ще наблюдават внимателно развитията в Турция отсега нататък, но слуховете, че бъдещото ѝ членство в НАТО е на кантар са "силно преувеличени", както би казал Марк Твен.

Това заглавие обаче е навред в българските медии. Разходете се из интернет, за да се уверите. То говори за две неща - първото е завидното доверие във "Вашингтон пост" (вестникът съборил президента Ричард Никсън), второто е отчайващата липса на самостоятелно мислене и на чувство за отговорност пред публиката у голяма част от българските медии.

Те преписват безкритично всякакви глупости, стига да носят престижен етикет. Проверката на информацията, вторият източник са само лозунг. В нашия занаят и най-големите грешат понякога. Въпреки това преклонението пред авторитета е безпрекословно. Спомних си как преди няколко години от София ми направиха скандал, че съм пропуснал "новината", че Европейската комисия предложила яйцата в ЕС да се продават на килограм, а не на бройка. Така пишело в британския "Телеграф". Обясних им, че това не е вярно и че Комисията го е опровергала.

Те обаче преписаха британския вестник, а мене нахокаха. Да се чудим ли как при това положение карикатурната в мнозинството си българска политическа класа държи в мъртва хватка медиите?

Ами тях ги мързи не само да мислят, но и да гледат и да слушат самостоятелно. Изглежда обаче забравят, че отдавна не са единственият източник на информация за оредяващата си аудитория. Тя може сама да направи справка с оригинала, там, където журналистите ги е домързяло.

Ето какво каза днес Кери, всеки може да го чуе и види, дори да не е журналист:

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I124659

Коментари