„И Гьобелс е бил по-обективен от ВВС!”

Англичаните скриха, че Камерън е замесен, а пускаха снимки на Путин, който липсва в документите от Панама, пише „Russia Today”

  • clock 04 април 15:44
  • 1818
Анализи / Медиите „И Гьобелс е бил по-обективен от ВВС!”

Световните медии сега сочат само един човек като следствие от огромно изтичане на документи от Панама, пише в коментар „Russia Today”. Но тази личност – президентът Владимир Путин дори не е споменат във въпросните документи. Снимки на президента Путин могат да бъдат открити на началните страници на най-уважаваните вестници по света. „Гардиън” и Мейл Онлайн бяха сред тях, макар и сред 11,5 милиона документи, които са изтекли, името на Путин не бе споменато нито веднъж. Вестниците по света имаха много лидери между които да избират: президентът на Украйна Петро Порошенко е споменат, а също така и крал Салман от Саудитска Арабия. Бащата на английския премиер Дейвид Камерън също е сред споменатите. И въпреки това изобилие от високопоставени фигури, мнозинството от световните медии решиха да обвинят Путин в корупция. И дори в статията да не се казва и дума за Путин, снимката под заглавието намеква друго.

Няколко часа по-късно снимките на Путин бяха свалени от заглавните страници на повечето сайтове, като този на „Гардиън” и „Индепендънт”, които навярно са го направили в отговор на критиките в социалните мрежи, за лицемерието на публикуваш фотография на някого, който дори не е споменат в текста.

„Вие казвате, че Путин не е в списъка, а продължавате са използвате снимката му. Западната анти-Путин пропаганда е пълна измама,” пише Мотиби Фоша в коментар под статия на „Бизнес Инсайдър”.

Потребител на Фейсбук обвинява ВВС в „анти-руска пропаганда” и се оплаква, че „Гьобелс навремето е имал по-малко тенденциозни статии”.

Друг пита защо „Индепентънт” използва снимка на сирийския президент Башар Асад заедно с президента Путин, когато никой от двамата не е споменат във въпросните документи.

В отговор друг пише: „Защото не искат да обвиняват „приятели” като крал Салман или Порошенко...”

Трети добавя, че е „досадно, че Путин е свързван с всичко, а всички медии забравят това, че Камерън е свързан със скандала”.

В Туитър пък обвиняват ВВС, че е „промиващият мозъци на Великобритания” заради факта, че не споменава името на Камерън.

Опетняващата кампания срещу Путин идва седмица след като прессекретарят му Дмитри Песков каза, че Западните медии възнамеряват на лансират нова кампания срещу руския президент, и изрази съжаление, че журналистическият професионализъм често е „жертван за политически цели”.

Коментари