САМО ВЪВ FRONT.BG: Турция – как се стигна до военен преврат?

Причини за преврата. Хронология на събитията...

  • clock 16 юли 01:21
  • 12233
Анализи / Свят САМО ВЪВ FRONT.BG: Турция – как се стигна до военен преврат?

Защо ставаме свидетели на военен преврат в Турция днес?

Превземането на властта от военните се случва  точно 2 месеца след края на епохалното дело „Ергекон”- най-големият шамар от страна на Ердоган към военните.

Front.bg  ви припомня, че  на 22 април тази година апелативният съд взе  историческо решение и отмени присъдите  по аферата „Ергекон”, в която бяха осъдени 275  души (сред които редица висши офицери)

Съдът обяви, че няма доказателства, които да  сочат за съществуването на „терористична организация”, която е искала да свали правителството на премиера Реджеп Ердоган – настоящ президент.

Тогава съдът откри и редица нередности в разследването срещу военните, обвинени в опит да свалят Ердоган: позоваване на незаконно подслушване, свидетели без самоличност, както и нередности при сформирането на съдебния състав, който прати в затвора 275 души.

През август 2013 г. след петгодишен процес съд в град Силиври осъди бившия началник на генералния щаб на армията Илкер Башбуг и много от 275-те армейски офицери, журналисти, учени и други, обвинени в членство в Ергенекон, на дълги срокове затвор.

Правителството на Ердоган тогава твърдеше, че членовете на „Ергенекон” са планирали серия от нападения, за да предизвикат хаос Турция, който би позволил на армията да обяви извънредно положение и да свали правителството на Ердоган.

При оповестяването на разследването „Ергекон” прокурорите съобщиха, че са открили „призрачна” държава в държавата, чиято цел е „да подклажда вълнения и извършването на преврат”.

През 2014 г. турски съд определи „Ергенекон” за „въоръжена терористична организация”.

Много от обвинените, бяха пуснати месеци след осъждането си, тъй като успяха да докажат, че правата имс а нарушени. Въпреки това, те имаха забрани да напускат страната.  

Привържениците на Ердоган обвиниха мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ, че иска да отслаби армията на Турция.

В отговор на решението на Върховния апелативен съд през април, турският вицепремиер Ялчън Акдоган обяви в „Туитър”, че Гюлен е „отровил съдебния процес”.

Конфликтът между ръководството на турската армия и президента Реджеп Ердоган води началото си от почти десетилетие.

Президентът на Турция и управляващата консервативна ислямистка Партия на стабилността и развитието искат промени в основния закон на страната, които да превърнат държавата в президентска република. В същото време армията се явява основен гарант за светската държава, според идеите на нейния създател - Мустафа Кемал Ататюрк.

 

 

Коментари