А ще има ли наказани за извращенията в Белене?

Затворите у нас са „мъртви домове“, или ги закрийте, или ги реформирайте най-после

  • clock 08 юни 18:58
  • 15132
Анализи / У нас А ще има ли наказани за извращенията в Белене?

Отвратителните кадри за живота в затвора Белене, излъчени в репортаж на бтв, всъщност имат давност за всички подобни репресивни институции у нас от поне двайсетина и повече години.

Местата за лишаване от свобода са последното място, което може да ни наведе на мисъл, че точно там е възможно да се случи „превъзпитание“ на онези, които не желаят да се съобразяват с правилата на обществото.

Затова са изписани тонове мастило, не за първи път се правят и покъртителни и възмутителни репортажи. Е, и?

Демокрацията, доколкото изобщо е възможна по нашите географски ширини, в затворите не вирее. А за човешки права там вероятно чуват само от патетични речи на някой и друг политик или пък от представители на БХК.

Виж за ниските заплати на същите тези надзиратели, които се правят на нечуващи и невиждащи, когато затворници се бият, изнасилват, пият, друсат и т.н., слушаме почти всяка година.

Публична тайна е, че нерядко и пазачите вземат дейно участие в насилието на някои от осъдените.

Диващините сред затворените хора достигат до точка на непоносимост за нормалния човешки индивид. И какво се случва,според вас, когато един ден този лишен от свобода напусне мястото, където уж са го „превъзпитавали“. Нали за това плащаме всички ние, простите и съвестни данъкоплатци.

Справките сочат, че дневната издръжка на един затворник е колкото на един ученик или на малчуган в детско заведение.

Лицемерно е поведението на министъра на правосъдието Екатерина Захариева, която побърза да уведоми, че е сезирала прокуратурата за извращенията в Белене.

Или пък вероятно живее на друга планета, ако чак сега разбира какво се случва зад затворените врати.

Управлението на местата за лишаване от свобода е под шапката на нейното ведомство и тя трябва да понесе отговорност, така както пое с охота поста си. Стига вече с прехвърлянето на всички гнили картофи в полето на прокуратурата. Кой каквото сгафи и не може да реши – тутакси го хвърля на прокурорите.

Не, че те са се убили от съвестна работа, ама все пак хайде да поработят и в другите ведомства, вместо само да се чудят как да се оправдават.

Автор: Петя Иванова 

Коментари