Избраха Илияна Йотова за виц на генерал Радев

Автор: Албена ЙОВКОВА

  • clock 11 септември 11:32
  • 6623
Анализи / У нас Избраха Илияна Йотова за виц на генерал Радев


Точно така - за виц. Не за вице! Цялата история се превърна във виц след номинацията на столетницата за президентска двойка. И колкото и да е странно, вицът пак е за Бойко Борисов - както всички вицове напоследък. Кратък виц за Борисов, който гласи: "БСП били опозиция на Борисов". Смях!!!

Ето какво се случи от средата на юли насам. Няма значение кой е посочил генерал Радев за възможен кандидат. Направо уцели десетката и това се видя по реакцията на Борисов - паническо свикване на комични учения в Граф Игнатиево, залпова стрелба по генерала на подчинените му медии, послушни военни от редиците и окопите на ГЕРБ скочиха като един срещу Радев, надпреварвайки се да доказват как бил "политизиран".

За по-малко от два дни, генерал Радев получи безпрецедентно медийно внимание и веднага застана в центъра на обществения интерес. АБВ и Движение Гергьовден заявиха недвусмислено подкрепата си, а още няколко - неголеми формации, по-скоро центристки, отколкото леви, зачакаха да чуят формулата, по която ще бъде издигнат генерала, за да се включат и те.
И трябва да го кажа съвсем ясно: Радев имаше огромен шанс да бъде единственият кандидат на опозицията на тези избори. Да получи гласовете на много недоволни от сегашното управление, които обаче не биха гласували за БСП. Нещо повече - генерал Радев беше сигурен участник на балотажа срещу кандидата на Борисов, а много вероятно и срещу самия Борисов. След това, на пленум на БСП внезапно се налага почивка, казват, поискана от Георги Гергов. След почивката той, Нинова и още няколко деятели страстно настояват генерала да бъде издигнат само от БСП. АБВ се дръпват. Вече никой не иска да участва в изборите на страната на БСП. Защото страна на генерал Радев вече няма.

По същото време Георги Гергов получава чудесен подарък от държавата, чрез станалата известна вече замяна на акции през Варненската община. Говори се, че след кабинетните размествания, които предстоят той и БСП ще получат доста апетитно парче от властта, чрез скрит техен кадър. Най-вероятно градоустройственото министерство, ако се реализира рокадата - Фандъкова - кандидат за прездинет, Лиляна Попова - кмет на София. Дори самият Борисов, облекчен от ситуацията, не се сдържа и загрижено поздрави БСП за решението - така те щели да покажат ръст, след смяната на председателя. Вече никой не говори да се печелят избори - говори се БСП да покажат ръст.

Ръст ще покажат и от т.нар. десница - кандидатът им с подходящото за български президент име, Трайчо Трайков, каза, че най-важното било на втори тур да се подкрепи кандидатът на ГЕРБ. Очевидно той смята да участва като подкрепящ. При т.нар. патриоти нещата също са насочени към отбелязване на ръст и почти никаква амбиция за нещо повече. Голямо порастване на всички ще падне на тези избори, но с номинацията на Йотова, БСП наистина ще растат само в собствените си редици. Ако преди можеха да се надяват да откраднат някой глас от хората на Първанов или Дончева, сега ще стане точно обратното - техни гласоподаватели ще избягат там, където нещата все пак приличат малко на опозиция.

Това е положението. Много време отделихме на един виц. При това тъп виц. Втората му част е, че президентски избори, всъщност, няма да има. Всички политически субекти положиха големи усилия през лятото, практически да няма избори. И главната поддържаща роля в този филм се падна, както обичайно през последните години, на БСП.

Коментари