Нашата игра: САЩ ли ще назначат новия държавен глава на България?

Автор: Серафим ЙОРДАНОВ

  • clock 04 ноември 12:35
  • 32718
Анализи / У нас Нашата игра: САЩ ли ще назначат новия държавен глава на България?

В дебата по БиТиВи, Красимир Каракачанов няколко пъти натърти, че Румен Радев е "американският избор".
Репликата не е случайна. Социологията в момента показва странни неща - Ивайло Калфин гребе с пълни шепи от дясноцентристкия вот, заради неубедителното представяне на Трайчо, а воеводата Каракачанов  плячкосва бурно левия вот, заради недоволството от постоянното криене на генерала от дебати и недостатъчно твърдата му позиция по отношение на бежанците.

Но имат ли основание подхвърлянията на Каракачанов?

Генерал Ради Радев, както упорито го наричаше Марешки,  бил американски възпитаник. Подготвен за военни действия и стратегии от американска гледна точка. Завършил „две американски академии“. Упорито се говори, че на президентските избори американските стратези искат да си поставят свой човек. Освен това им звучи познато - генерал-президент с американска подготовка. Не е много европейско, но пък в Латинска Америка номерът им мина повече от един път. 

Легендират генерал РР като кандидат на БСП. На пръв поглед странно, но е добро алиби, защото веднага тръгват предположения, че е русофил. Кой да си помисли, че оттам ще излезе американският възпитаник? Но след като точно БСП прие плоския данък, с който помага на олигархията и закона за досиетата, старата партия вече е претръпнала. Пък и генералът непрекъснато твърди, че няма никакви ангажименти към БСП. 

Не по-любопитни са сигналите от лагера на основния му конкурент - ГЕРБ. Може би на Борисов му е било обяснено, че е време да сподели властта. Не му се иска, но е принуден. С американска благословия прави политически картел с лидерката на БСП Корнелия Нинова. И последвалите действия издават известен синхорн . ГЕРБ издига неубедителен кандидат. Скриват кандидатите си от дебати. Вместо тях пускат глутница социолози и анализатори, които задръстват медиите с анализи, че двамата кандидати за президент са избрани, че те ще отидат на балотаж и дори „познават“ как ще завърши вторият тур. Генерал "Ради" е поставен в пълен комфорт – ГЕРБ и Борисов не казват думичка срещу него. Критиките от страна на левицата срещу управлението на Борисов също доста се смекчиха, а когато ги има са така театрално кресливи, че дори собствените им изпълнители не им вярват много.
Задава се  хармония между ГЕРБ и БСП.
Остава единствено да се разберат за изпълнителната власт след изборите. Там има и с какво да се държат взаимно – бизнес, бивши прегрешения на министри и т.н. Ето как светът ще се сдобие с американски военен възпитаник за български държавен глава. Двете "големи" партии са обречени да танцуват заедно, под звуците не на казачок, както ги подозират от лагера на Трайчо, а на обикновено ред-нек кънтри.

Докато всички радостно пищят за руската пета колона, случва се нещо съвсем друго.  Смелостта на Каракачанов стига колкото да го спомене. Другите или не го разбират, или се правят, че не го разбират. Има и трети, които се опитват да променят нещата, но подходът им е твърде интелигентски - Трайчо и Калфин. 

В крайна сметка остава да се уповаваме на проклетия български характер, който може да не направи нещо добро за себе си, но е гениален в това да развали плановете на другите. Незабравимият футболен треньор Пената го наричаше "нашата игра".

 

 

Коментари