Новата мода – да забраняваме фереджета

Това е малко като да забраним ескимосите – никой не ги е виждал, ама не ни харесват

  • clock 12 май 13:11
  • 3021
Анализи / У нас Новата мода – да забраняваме фереджета

Нова мода тръгна напоследък из села и паланки – да се забраняват фереджетата. Първо беше Пазарджик, после Благоевград, Хасково... вчера и Бургас. Какво изведнъж отприщи това желание да се забраняват мюсюлманските одежди. Казват: били широки и можело да носят експлозиви. Ами тогава да забраним и поповете – под расата може и три джихадистки пояса да запашат. Само че по презумпция те не правят атентати. Ами какво му пречи на някой мюсюлманин да купи едно расо и готово. И едните, и другите имат бради. Така че това със сигурността си е малко измислено. Просто бурките не ни харесват, да си го кажем. Не ни кефят.

Имам чувството, че тази мода тръгна от желанието ни да излезем от провинциалното си уединение и да се почувстваме като част от световните процеси. Париж, Марсилия и други европейски градове забраняват там някой женски аксесоар, Пазарджик също. Но докато там има огромни гета с радикализирани мюсюлмани, у нас имаме шепа цигани, които утре и будисти ще станат, ако им отърва. Това е малко като да забраним ескимосите – никой не ги е виждал, ама не ни харесват.

В Благоевград, дето беше втори със забраните, нямам спомен да съм мяркал бурка или фередже. В Бургас пък най-много да стане дипломатически скандал с някой шейх.

Дилян Вълев

Коментари