Предизборен абсурд

Автор: Марин Киров

  • clock 13 септември 15:30
  • 785
Анализи / У нас Предизборен абсурд

Свидетели сме на правен абсурд, който е способен да доведе до затруднения в регистрацията за участие в изборите и в подкрепата на националния референдум.  

Вината не е във вечния заподозрян ЦИК, напротив, доколкото ни е известно те са реагирали правилно по казуса  и са изпратили официално писмо до Комисията за защита на личните данни, с което ги призовават да съдействат на субектите, които искат да събират подписка и да участват в изборите. 

Проблемът е следният: партиите и коалициите се регистрират до 21.09. за участие в Изборите, като за целта се представя и подписка на 2500 избиратели, подкрепящи регистрация. Подобна е хипотезата и при референдума (до 26.09). Там също са възможни усложнения.

Набирането на подписката и за избори и за референдум е един строго контролиран от КЗЛД процес и така трябва да бъде, за да няма произвол и за да не са поставени под опасност данните на хиляди избиратели, представете си колко много партии, коалиции и комитети ще набират подписка за изборите и за референдума.

Но сме изненадани, че включително и по време на избори КЗЛД заседават само в сряда и само в сряда  разрешават регистрацията на дадена коалиция като администратор на лични данни или събирането на подписка образно казано, без това да е законоустановено, но пък в пълно противоречие с Изборния кодекс, който е фиксирал срок до 21 септември.

Нека си го  представим – КЗЛД заседава само в сряда, т.е. утре на 14-ти, но някой заяви подписка на 15-ти., защото срокът му по ИК е до 21. Тогава какво се случва? Партията събира подписи, регистрира се в ЦИК и едва на 21-ви, когато КЗЛД реши да заседава ще се произнесе дали партията има или няма право да събира подписка. Вероятно партията ще бъде глобена. Същият казус може да се повтори и на националния референдум.

Надяваме се да се касае за неразбиране на динамиката на изборния процес, а не за опит за саботаж. След като има срокове по Изборния кодекс, никой друг не може да фиксира пряко или косвено други срокове, които да влияят на изборния процес.

КЗЛД трябва да положи усилия и да работи всеки ден, за да не се възпрепятства регистрацията на коалициите и партиите или пък да ги поставя в неясна от правна гледна точка ситуация. Нашият юрист, осигуряващ изборния процес, прави опит за непрекъсната комуникация и изясняване на случая с КЗЛД, така че от една страна да не сме свидетели на умишлено забавяне, а от друга партии и коалициите, решили да участват на тези избори да имат адекватен и бърз достъп до регистрация, за да съберат своите подписки.

Въпросът не касае нас, ние имаме своята готовност, той е принципен.

Коментари