Българската икономика има нужда от реформи, за да генерира растеж, категоричен е бившият финансов министър Петър Чобанов

В ефира на „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria Чобанов заяви, че стабилността на Турция е важна за икономическата стабилност на цяла Европа

  • clock 17 август 15:24
  • 142
България / Икономика Българската икономика има нужда от реформи, за да генерира растеж, категоричен е бившият финансов министър Петър Чобанов

Необходими са реформи, ясни цели и стратегия за увеличаване на потенциала на растеж на българската икономика. Това заяви Петър Чобанов, бивш финансов министър, в студиото на „В развитие“ - предаването за актуална информация за пазарите, политическите и икономическите процеси у нас и по света, по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него реформите трябва да са насочени към предлагането на трудовия пазар, на капитала и на технологиите. По думите му, без тяхното наличие е невъзможно икономиката да расте. „Липсата на потенциал за дългосрочен растеж започва да оказва своето влияние и върху текущия растеж“, заяви Чобанов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът посочи, че увеличението на работните заплати и ниските нива на безработица в страната, довели до увеличение и на потреблението, все още не са толкова големи, за да има опасност от прегряване на икономиката. „Все пак ако тази тенденция в потреблението се запази, това може да се окаже притеснителен сигнал“, коментира oще Чобанов.

Той определи инфлацията като показателя, който сигнализира за икономически дисбаланси. Експертът припомни, че тя е от съществена важност за присъединяването на България към еврозоната. Според него може да се очаква повишение на стойността ѝ, тъй като България е в процес на доближаване до средните доходи в Европа.

Бившият финансов министър коментира и случващото се в Турция и възможните негативни отражения, които може да има кризата там върху България.

„Влошаването на търговските отношения между двете страни може да доведе до негативни последици за България. Вече сме свидетели на търговски дефицит между двете страни, а доскоро имаше излишък. Финансовата система също поражда своите опасения за евентуално влошаване на европейските банки с експозиции в Турция. Важни са и очакванията към Турция и мащабите на икономиката ѝ. Стабилността на Турция е важна за икономическата стабилност на цяла Европа“, категоричен беше Чобанов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че ситуацията в Турция може да се използва като повод за преоценка на икономиката на страната. „Може би кризата в Турция е едно добро предупреждение за българската икономика и е пово да се замислим доколко ситуацията може да се влоши. Виждаме и други сигнали в тази посока – известният IFU институт публикува наскоро резултатите от 3-месечното си изследване за икономическия климат. Там има някои опасения за влошаване на икономическия климат както в Еврозонтата, така и в страни като България“, обясни още бившият финансов министър. 

Какво показват данните, както и други интересни акценти от разговора между Петър Чобанов и водещия на „В развитие“ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria, може да гледате тук >> https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2018-08-16/balgarskata-ikonomika-ima-nuzhda-ot-reformi-za-da-generira-rastezh 

 

Коментари