One coin – оne mess

OneCoin не прави нещо много по-различно. За разлика от другите криптовалути, обаче, развива сложна система от предоставяне на образователни пакети в областта на виртуалната икономика и „мини” за копане на коини. Поддържа вторичен пазар за създадения от н

  • clock 30 януари 18:33
  • 5512
България / Икономика One coin – оne mess

Автор: Албена Йовкова

Ако решите да проявите любопитство по отношение на OneCoin ще попаднете в невероятна  каша от противоречащи си факти и становища, от която може да се извади едно-единствено смислено изявление: „тази работа не я разбираме много, ама нещо не ни харесва”. Независимо дали става дума за изявления на Биелефелдската прокуратура или Виетнамското министрество на финансите.  Преди десетина дни и българската прокуратура, в нарочна прескофнеренция, на която обясни, че съдейства на немските си колеги, назова материята „сложна” и се ограничи с традиционното „търсене на неизвестен извършител”. Новото е, че в случая е неизвестно и какво е извършил.

Прокурорите в момента дирят и престъпление, и извършител, като са иззели сървърите на еднта българска компания -  Уан Нетуърк сървисес ЕООД и разпитват служители на дружество, което развива  дейност единствено в България. На самата си пресконференция, председателят на специализираната прокуратура Иван Гешев спомена, че добиването и търговията с уанкойни не е незаконна в България, но нашите власти действат по молба за правна помощ от германска страна.  Повече от две години тече разследване в Германия по подозрение за пирамида тип „Понци” и – евентуално – пране на пари, но все още няма обвинение към никого. Практически не може да се открие нито едно споменаване, никъде по света, където има проверки срещу системата OneCoin за конкретно повдигнато обвинение...

Съвсем за лаици какво представлява OneCoin?  Най-общо тя се основава на принципа, по който работят всички криптовалути – по виртуален път се създава силно ограничен ресурс, добивът на който е сложен и бавен процес. Този ресурс, защото е малко, става „ценен” и може да бъде търгуван на различни вторични пазари.  Така работят и биткойните, и всички, над 800 познати форми на криптовалути по света. Нещо повече, ако играете някоя от прочутите игри като  Warcraft, или SecondLife там също има виртуални пари, които съвсем реално можете да размените срещу истински с останалите играчи. Или да продадете скъпо срещу долари, съдаден от вас аватар, в който сте инвестирали време и средства. Повечето големи компютърни игри предлагат да си купите от техните „пари” срещу истински, с които вече да си купувате екстри за самата игра.  Преди години дори немското правителство инвестира 200 хил. евро в реклама на Гремания в SecondLife, което стана посредством закупуване на местните пари и инвестиране в рекламни „градчета” и дейности.

OneCoin не прави нещо много по-различно. За разлика от другите криптовалути, обаче, развива сложна система от предоставяне на образователни пакети в областта на виртуалната икономика  и „мини” за копане на коини. Поддържа вторичен пазар за създадения от нея изкуствен ограничен ресурс.

Толкова ли е лошо, че е централизирана?

Голямата и често изтъквана разлика между OneCoin и Биткойн например е, че създадената от българката Ружа Игнатова криптовалута не е децентрализирана. Т.е. така нареченият „блокчейн“ не е публичен и OneCoin-те са достъпни само в системата на OneLife. Практически - както при всяка друга компютърна игра. Докато биткойните са децентрализирани, „сводобни” и за тях е отговорен... неясно кой. Спекулациите с цената им от последните месеци създадоха световна истерия, от която някой спечели много. Също неясно кой. Обратното – OneCoin-ът има известни офиси по света, над 3 млн. играещи/ползователи и дори – най-вероятно - сървъри, които физически могат да бъдат конфискувани. Както стана с една компания в в България. Да сте чули, или прочели някъде кой стои зад биткойн? Ако Биелефелската прокуратура се усъмни във възможност за пране на пари чрез биткойн (впрочем изключително удобно за легалиризиране на средства чрез фиктивни покупко-продажби), къде точно ще направи проверките си?

Разликата между OneCoin и танзанитът е само виртуалността. Практически, усилията които полага държавата Танзания да превърне редкия камък танзанит в по-желано от диамантите богатство са подобни и на усилията на създателите на OneCoin. Единствената разлика е, че танзанитът може да се пипне, или да си направиш пръстен от него. Но принципът е същият: създава се (открива се) ограничен ресурс, обявява се на света и чрез умел маркетинг се прави желан за мнозина, от което цената му се вдига. И, да. Все още не можете да си платите сметката в ресторант с танзанити по-успешно, отколкото с уанкойни. И ако при танзанитът има само естетически функции, то заедно и чрез уанкойн можете да получите конкретни икономически знания, представляващи компилация на най-важното и най-новото в света на виртуалната икономика. Да, това знание струва пари,  но кое знание не струва? А играчите и желаещите да учат и се забавялват с OneCoin стават все повече. Както и хората, които развиват вторичен пазар на OneCoin, както и на други криптовалути.    Точно тяхната дейност поражда и съмненията за мултилевъл търговия, или т.нар. пирамиди. Т.е. привличането на нови клиенти да носи печалба на търговците.

Обаче, привличането на нови клиенти в кварталната бакалница също ви носи печалба, ако се разберете със собственика. Нали е така? Да не говорим за системите за продаване чрез пряк маркетинг на практически всичко –от прахосмукачки до библии и козметика.

Тогава в какво точно се състои престъплението на OneCoin? Аз лично не успях да разбера. Те не правят агресивна реклама и не ви карат да си купувате от техните продукти, обещавайки ви огромни печалби. За разлика от талоните на щастието няма клипове с щастливо ухилени безработни от Злокучене, спечелили два милиона. Няма реклами като банковите на тънещи в балгополучие семейства, които са си сложили спестяванията в конкретна банка. Няма агресивно изскачащи от всяка апликация реклами на приложения, с които да можете да търгувате на борсите.

Може да „играете“ в OneCoin, може да не „играете“. Ваша воля. Никой не ви заставя. Нещо повече – не ви и подмамва с агресивни реклами да го правите. И естествено идва въпросът: защо е тази атака срещу OneCoin? Българските колеги журналисти се ограничават с това да цитират пресконференцията на прокуратурата, или да попрепишат нещо от Уикипедия.  А би следвало да са по-любопитни. Не само заради факта, че системата е създадена от една интересна българка, с интересна съдба.  Дали кучето, или койнът, не са заровени в думите на Ружа Игнатова, че до няколко години нейният OneCoin ще стане първа криптовалута в света?  В момента, според някои от разследващите, по размера си на разпространение OneCoin е четвърта или пета, а според други – направо втора...

 

Коментари