Председателят на БХК пребит от двама пред столичен хотел

Шефът на Български хелзински комитет е бил нападнат, твърдят от организацията.

  • clock 27 октомври 20:20
  • 748
България / Крими Председателят на БХК пребит от двама пред столичен хотел

Красимир Кънев, които е председател на Българския хелзински комитет, е бил нападнат от двама мъже тази сутрин пред столичния хотел „Радисън”, намиращ се в центъра на града, твърди БХК.

Посегателството е било извършено около 9:30 часа сутринта, като Кънев е бил ударен с юмрук в лицето и в стомаха, уточняват от организацията. Нападателите успяват да избягат по ул. „Цар Шишман”. Подаден е сигнал към полицията, а пострадалият е с леки наранявания в резултат на инцидента.

Към момента не е установена самоличността на двамата мъже.

„През годините служители на организацията многократно са били обект на тормоз и закани заради работата си в защита правата на човека в България, но до момента не се беше стигало до физическо посегателство”, отбелязват от БХК.

В позицията си те коментират, че у нас се „допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото”, като агресията се пренася и върху активистите и журналистите, които ги защитават.

„Българските власти пък не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното”, завършва позицията на комитета.

FRONT.BG оставя на Вас преценката чии са пламенните коментари и "говоренето, което насажда омраза". 

Коментари