Те са решили да пътуват от Германия през Гърция и Турция към Сирия, където са имали намерение да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и ИДИЛ. За това свидетелстватмножеството снимки на бойци, открити в мобилните им телефони. В разговори с трети лица те използват реплики като „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“, „идвам при теб и умирам преди теб“.

На 5 февруари тримата са пристигнали в Гърция, като направили опит да преминат през гръцко-турската граница. Там обаче не били допуснати от граничните власти, които ги върнали отново в Гърция. Така решили да преминат на българска територия, а оттам на територията на Турция.

На 7 февруари мъжете стигнали с автобус до Пловдив, а след това и до София. Били настанени с помощта на приятел в хотел в квартал „Надежда”. На следващия ден са отпътували с влак до Свиленград с цел да стигнат до Одрин.

На българо-турската граница обаче служители са забелязали съмнителното им поведение и така са задържани за 72 часа. В рамките на това време са осъдени от Районния съд в Свиленград – всеки на по шест месеца затвор. Наложена им е и глоба от по 200 лева. Присъдата е отложена за срок от три години.

В момента мъжете се намират в следствения арест в София. Разпитани са осем свидетели, иззети са телефоните им и е изготвена техническа експертиза. Делото за потвърждаване на мярката им „задържане под стража” ще се гледа в началото на август. За това престъпление се предвижда до 10 години лишаване от свобода.