Антоан Николов:"Жълтопаветната десница" е обидна за нас, истинските седесари

  • clock 16 април 18:00
  • 1256
България / Политика Антоан Николов:"Жълтопаветната десница" е обидна за нас, истинските седесари

 

1.Господин Николов, нямате ли усещането, че изведнъж светът стана много тесен, а България се озова в средата му?  Крим, Косово, Сирия, напрежението в Кипър... Или в  дълбочината на Магурата тези неща не се усещат?

За хубавото вино е нужна любов за направата му и спокойствие за отлежаването му.  В избата се опитваме да спазваме тези две правила, независимо от международната обстановка. / смее се/ . Продължаваме с разширяване на лозовите  масиви , основно с български регионални сортове, за да правим хубави традиционни български вина и ракии. Разбира се, колкото и далече в Северозападна  България  да е винарна  „Магура“  всичко случващо се в Европа и България оказва своето влияние. Пазара и пазарните условия, покупателната способност, стандарта на живот, възможността за износ, туризма , развитието на региона,  в който се намира избата - все фактори, независещи от обикновения и малък производител. 

Потвърждавате, че светът е тесен и България се намира в средата му.

Има всички данни за сериозно напрежение в световен мащаб. Срещу доскоро единственият хегемон в лицето на САЩ,  на световната политическа сцена се изправят два много сериозни противника - Китай и Русия. Според  мен,  битката между тези три свръх държави е битка за преразпределение на сферите на влияние в световен мащаб.  За съжаление не споменах ЕС като четвърта свръх сила, защото той не е и не се държи като такава. Нещо повече смятам, че следващите десетилетия, ще бъдат сериозно предизвикателство за съществуването  на ЕС  и НАТО  в този вид и състав. В потвърждение  на това което казвам давам един елементарен  пример – съседката ни Турция с втората по-големина армия в НАТО   и кандидат-член на ЕС, купува руски ракети  и строи руска атомна централа.  Самият ЕС е обрасъл с бюрокрация и администрация начело не с личности, а  бюрократи с дебели заплати, които към този момент не показват поне на нас обикновените граждани на съюза дългосрочна визия за развитието му. Да не говорим ,че в следствие  на грешна политика в последното десетилетие на част от европейския политически елит се засилиха националистичните  и сепаратистките настроения в определени държави на съюза, което естествено доведе до  Брекзит.  Липсват личности от мащаба на Кол, Тачър и Митеран.

2.Някои твърдят, че външнополитическата активност на правителството служи за да отклони вниманието от вътрешнополитическите ни проблеми?

 Както добре ви е известно и да се  занимавате с политика и да не се занимавате, тя винаги се занимава  с вас.  Наистина сега България, а и в качеството си на председателстващ на ЕС попада във вихъра на важни и съдбоносни събития. В последно време много често позицията на страната ни изисква смелост и решимост от страна на управляващите. Мисля, че Бойко Борисов  се справя доста добре на този етап в такива ситуации. Отдавна България не беше вземала активна и национално отговорна позиция по актуалните теми. За това  не смятам, че тази външно политическата активност е за отклоняване на вниманието .  Дори и най- големите  критици на Борисов трябва да признаят, че той  с последните си ходове рязко издигна авторитета  на България в международен план. Разбира се  трябва да има баланс и  във вътрешно политически  план.  Премиерът се налага да разрешава проблеми, възникнали от некомпетентност или от капризи на политическите  партньори, а някой път дори случващото се изглежда като нарочно предизвикано. Всичко това показва още веднъж сложната ситуация в която живеем във вътрешен и международен план.  Последно, случващото се в Сирия- отново намирам за правилна позицията  на българския кабинет. Подобен е и случаят със Скрипал- мисля, че всички сме единодушни , че позицията ни  беше примерена, балансирана, отчитаща едновременно ангажиментите ни към партньорите от НАТО, ЕС  и нашите собствени интереси. Още повече, че всички имаме горчивия опит от осемдесетте години с т.н. българска следа в покушението с  Папата. България в момента се намира в геополитическия център на четири крайно изострени кризи – Сирия, Турско-Кипърската, Украйна и Косово. Никак не му завиждам на Борисов и смятам, че българския политически елит в момента трябва да забрави малко котерийните си боричкания и да се опита да помага на правителството в тази тежка ситуация

 

 4. Сякаш най-гръмогласните противници на една по-умерена позиция са представителите на т.нар. „градска“, според някои „жълтопаветна“ десница.Вие, като едно от ярките лица на СДС в периода 1996-2001 година, какво мислите за сегашните процеси там? Така лелеяното обединение ще се случи ли?

След разпада на СДС извършен под ръководството  на  Иван Костов и клакьорите около него, десницата се фрегментира толкова силно, на толкова  много лидерски партийки, че сериозно обединение според мен е невъзможно. Още повече, че ГЕРБ под ръководството на Борисов е взело по-голямата част от дясното. Разбира  се има  опит за т. н „ жълтопаветна“ десница за създаване на дясно обединение, но той според мен ще бъде непечеливш.  Ще похарчат малко пари на Сорос, ще се заявят лидерите им, че са най-чисти и неопетнени , а ще  съберат 2-3% и с това ще приключи всичко.

5. Само преди дни обявиха поредното обединение?

Да и какво от това?! Едни и същи хора , едни и същи лица, само наименованията на коалицията  са различни. Вдигнаха много шум за  нищо. И знаете ли кое е по-обидното за нас –истинските седесари? В една от телевизиите, в която, „мазно“ интервю даваха Асен Агов и Мартин Димитров, вървяха кадри от събитията от  декември 1996 г. Няма как спомените , емоциите ,силата и ентусиазма от това време да се прехвърля върху личности, които  дори не са участвали в тези събития…Всъщност малко ви подведох… Асен Агов се появяваше на края на митингите, за да се качи на сцената и да помаха със синьото шалче, а след това тичаше да си оправя реституцията, докато нас ни биеха по площадите. Така, че това са лицата на новата “ жълтопаветна „ десница.

 А Слави?

-Това е друго нещо. Слави има влияние, харизма , ресурси. Неговото появяване  или на управлявана от него партия /директно или не/ може да доведе до разместване на политическото  пространство. Аз обаче бих го посъветвал да не се занимава с политика. През годините той си е извоювал правото да коригира , да критикува и да заема активна гражданска позиция, се явява като говорител на хората. В момента в който влезе в политиката , след първото  „Уау „ ще се подреди  до всички онези , които е критикувал. Още повече, че познавайки го добре знам силната му емоционалност  и знам , че рано или късно политиката ще го нарани  и разочарова. Но всеки прави своя избор.

6. Като издънка на стар боянски род и човек, свързал много професионални години с общината, как гледате на София днес? Има ли нещо ,което спешно може да се подобри? Паркиране, замърсения въздух, строителството в Подвитошката яка?

-Темата е много обширна и може да се направи цяло интервю по темата . Едно е сигурно , колегите,  които сега управляват столицата работят в далеч по-спокойни условия от нас, защото имат бюджет 4 пъти по-голям от нашия и голяма европейска помощ. Също така, според мен, се къпят в незаслужено медийно спокойствие. Но ще засегна само последната тема от въпроса за строителството в подвитошката  яка. И директно отправям апел към кмета на София  и главния  архитект –СПРЕТЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА БЛОКОВЕ В ЯКАТА ПОД ВИТОША. Само в Бояна са над 50 вече- цялата тази зона няма инфраструктура, канализация. И наистина се блокира движението на чистия въздух към града. Това място никога не е било мислено и проектирано за високо строителство! Защо не се прави политика, която да насърчи развитието на града на Север , Североизток и Изток. Всичо там е по-добре – по-слънчево, по лесно за строителство, по-удобно за правене на нови комуникации. Това е естествения път. Сега  София е като отсечена с нож на Враня, например, а на непрестанно пълзи и се мъчи да погълне Витоша. Няма нито природна, нито градоустройствена логика в това.

 

Коментари