Георги Първанов: Имам намерение да се оттегля от председателския пост в АБВ, но в никакъв случай не се оттеглям от политиката

Правим крачка назад, за да пуснем младите

  • clock 21 декември 12:39
  • 778
България / Политика Георги Първанов: Имам намерение да се оттегля от председателския  пост в  АБВ, но в никакъв случай не се оттеглям от политиката

Имам намерение да се оттегля от председателския пост в ПП АБВ, но в никакъв случай не се оттеглям от политиката. Правим крачка назад, за да пуснем младите. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ председателят на ПП АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.

„Аз съм 25 години в оперативната политика, това е твърде дълъг период, но не това е основната причина. Основната причина е, че ние добре прочетохме събитията от последните месеци, години ако щете дори - вотът на референдума, на изборите. Очевидно хората искат промяна. Промяната не може да се прави по модела, който демонстрират някои - някой друг да се промени, а пък ние да си останем в политиката“.

„Да допълня, че освен мен такова намерение са заявили и заместник-председателите Ивайло Калфин и Румен Петков. Правим крачка назад, за да пуснем младите. На 15 януари имаме заседание на Конгреса на АБВ и това ще се случи. Няма да посочвам наследник, ще има номинации на нашите организации. На Гражданския ни съвет, на младежката и на женската ни организации и др. Т.е., един процес , който трябва да завърши с избора на нов председател. Ние от три години работим с много млади хора. Някои от тях са над 30 години, наближават 40 години. До кога да чакат? Това са хора с добър професионализъм, с доказани качества – мениджърски и управленски , с комуникативни възможности. Ще ги пуснем напред. Ние ще бъдем до тях когато става дума за раждането на политиките, когато става дума за правенето на изборите“, посочи Първанов . Той припомни, че АБВ е една от малкото политически сили,  въвела прекия избор на лидер. Нещо, което все още се смята за революционен подход от  някои други политически сили в страната.

„Това е част от идеята за промяна. Идеята за голяма, радикална промяна в политиката. Трябва да има нов тип партии. Досегашните партии у нас са с консервативна структура. Трябват ни партии  от тип партия-движение, както е на Запад , както е в САЩ“.

В отговор на въпрос  Георги Първанов коментира и възможностите на настоящото  ръководство на АБВ  да оглави листи за влизане в следващото Народно събрание. „Аз съм казал още преди много години, че депутат няма да ставам. Аз ще остана, надявам се,  президентът, в очите на хората“, посочи той и  коментира вариантите Ивайло Калфин и Румен Петков да бъдат излъчени за народни представители. „Ако партията ги номинира, няма да има никакъв проблем, защото те имат качествата, които са необходими не само на партия АБВ, не само на левицата, а качества, които са необходими на България. За Ивайло Калфин например, аз съм го казвал многократно, включително и по  време на кампанията, че човекът,  който е правил европейския бюджет, не може да го изгубим просто така.Той трябва да бъде активен фактор, но вече в какво качество, ще видим“.

Лидерът на АБВ бе призован за коментар и по отношение на някои предложения за амнистия, отправени  от ръководството на БСП. Според него в случая се прилагат подходи на разделение в интерес на една партия, характерни за отдавна отминали етапи за левицата в България. „Чух, прочетох за такава оферта, в такова обръщение. Говори се за амнистия. Влезе в употреба това понятие. Вижте, когато се говори за амнистия, значи има присъда, а присъдата се преодолява с нейната отмяна, а не с едно обръщение, в така малко по-свободен текст. Но това е формалната страна на въпроса. Защото това всъщност е същата история, която се случваше по времето на Михаил Миков. Когато от „Позитано“ се опитваха да направят обединение от типа „отдолу нагоре“, против ръководствата на останалите леви партии. Това всъщност е „лявото сектантство“ от 1923 година“.

В страни от въпроса Георги Първанов коментира и темата с мигрантската криза, като посочи , че АБВ отдавна е предложила завишаване на наказанията за трафикантите на хора, както и страната ни да участва активно в договарянето на споразумения за реадмисия на граждани от държави като Афганистан, от които идват лица, които не бягат от военен конфликт.  По думите му това трябва да бъде общоевропейска политика. Според председателя на АБВ  държавата трябва да отговори и какво е състоянието на граничното ни съоръжение, какво е неговото качество и реализация  и успява ли то да изпълнява своята роля – да ограничава мигрантския поток.

Първанов бе призован за коментар по отношение на драматичните събития в международен план от последните няколко дни и по-точно за  покушението на руския посланик в Турция. Дали то е плод на самостоятелна акция или организирана операция. „Вероятно следствието ще покаже дали е единична атака или има организация, но във всеки случай има заинтересовани  това да се случи. Това са онези , които искат да препятстват сближаването между Русия и Турция и тяхното взаимодействие по отношение на Сирия“, посочи той. Лидерът на АБВ  не изключи намеса на чужди служби. „Тези, които имат интерес да се препятства сближението между Русия и Турция. Тези, които имат различна позиция по отношение на Сирия например, по отношение на емигрантския поток. Тези, които искат тук на Балканите да има напрежение, да има конфликти. Това са по-далечни страни“.

Коментари