Кабинетът ще разрешава новите болници, пререгистрацията на съществуващите остава

  • clock 17 ноември 15:00
  • 123
България / Политика Кабинетът ще разрешава новите болници, пререгистрацията на съществуващите остава

Не парламентът, а кабинетът ще разрешава новите болници, пререгистрацията на лечебните заведения, макар и с малки промени остава, като срокът за това е намален на 6 месеца.

Това предвиждат поправките на ГЕРБ на бюджета на НЗОК за 2019 г., внесени късно днес.

Преценката има ли нужда от нова болница ще се взема на база потребностите на населението според здравната ни карта, която в момента не работи. Анализът пък ще прави новата агенция „Медицински надзор“, която трябва да се създаде. От своя страна Министерският съвет ще разполага с два месеца, за да произнесе дали ще позволи откриването на ново лечебно заведение. Ако новоразрешената болница желае да работи с НЗОК, последната се задължава в 45 дневен срок да излезе с решение. Новите дейности ще се разрешават от министъра на здравеопазването, както е досега.
Изискванията бъдещите инвеститори да представят и тригодишен бизнес план за развитието на клиниката си, както и декларация за произхода на парите си, за които LexMedica News писа, остават непроменени.

Изискването касата да плаща за болнично лечение само, ако то е извършено от лекар на основен трудов договор в съответната клиника, ще търпи изключения за регионите с липса на медици.

Източник: lexmedicanews.com
Коментари