Коментар на Румен Йончев - председател на Народен съюз

Коментар на Румен Йончев, председател на Народен съюз, относно връчения днес мандат на РБ от президента Росен Плевнелиев

  • clock 13 декември 20:31
  • 722
България / Политика Коментар на Румен Йончев - председател на Народен съюз
Изборът на президента да връчи мандат за съставяне на правителство на най-разделената и най-непредвидима парламентарна група, беше сам по себе си авантюристичен и с несъществени шансове за успех. Фактът, че мандатът бе получен не от един от двамата съпредседатели на парламентарната група на РБ, а от представители на СДС и някои присъдружни партии показва неуважение към институционалната страна на този процес и като цяло, че тази парламентарна група не се отнася сериозно към мандата или поне не може да се разчита дори на вота на цялата група мандатоносител.
 
 Това в голяма степен предопределя и съдбата на този злополучен трети мандат, като практически се пропиляват окончателно шансовете на 43тото Народно събрание да излъчи правителство. Ние от Народен съюз, подкрепяме идеята за съставяне на програмно правителство и сме напълно наясно, че то е невъзможно без участието на ГЕРБ и тяхната парламентарна група. В този смисъл, би било естествено и премиера да бъде посочен от ГЕРБ и това трябваше да стане още с първия проучвателен мандат. 
 
Към днешна дата и при тези обстоятелства считаме, че РБ трябва бързо да завършат процеса на консултации, който вече започнаха през миналата седмица и да дадат отговор на президента и на обществото, без да губят политическото време на държавата.
Коментари