Мариана Тодорова: Моментът не е подходящ за драстични промени в изборната система

  • clock 13 януари 13:01
  • 767
България / Политика Мариана Тодорова: Моментът не е подходящ за драстични промени в изборната система

На парламента му остават едва шест работни дни. Моментът не е подходящ за драстични промени в изборната система. Това заяви в ефира на БНР говорителят и зам.-председател на ПГ на АБВ Мариана Тодорова. 

„Времето, което остава за работа на настоящия парламент е крайно кратко, за да може да бъде приета една такава промяна и да се състои една обстоятелствена дискусия, кой тип избирателна система е най –подходящ. В тази връзка припомням, че АБВ бе единствената парламентарно представена партия, която се регистрира в подкрепа на референдума, но с много ясни аргументи. Да бъде въведена смесена избирателна система от немски тип, да бъде намалена три пъти субсидията до 4 лева и да се приеме задължителното гласуване като временна мярка срещу корпоративния вот. Считаме, че не се проведе обстоятелствена дискусия за това какъв тип избирателна система е подходящ за страната, тъй като това, което ни се предлага от референдума, е за мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура, което предполага депутатът да бъде избран с повече от половината гласове от всички, имащи право на глас. В същото време това, което ни се предлага от госпожа Манолова и от ГЕРБ, е депутатът да бъде избиран с повече от половината действителни гласове. Тук виждаме разминаване и отново виждаме, че не са проведени необходимите пълноценни дискусии  за да се разбере какви са разликите. Една такава система би изисквала повече от година разяснителна кампания, за да стане ясно на обществото какви ще са разликите, какви са промените, как от едномандатен район ще се избира само един депутат. Трябва и време, за да се подготви и изборна администрация, която да може да обслужи едни такива избори.

Освен това ние не възприемаме и предложението да няма райони в чужбина, а хората които гласуват зад граница да гласуват за депутат, който е в район по тяхна постоянна адресна регистрация в България. Някои от тези наши съграждани са заминали в чужбина преди 10 или 20 години, те са скъсали връзката с мястото  и може би искат друго представителство. Най-важен обаче остава проблемът с районирането. Трябва една експертна организация, която да направи така, че то да е обективно. 

За мен дискусията по районирането ще отнеме шест месеца или повече, защото например много от хората са се преброили по интернет, те не са физически в България, например. Това значи, че на някои места ние можем да считаме, че едномандатният избирателен район има около 30 000 избиратели, а реално на място те да се окажат само около 15 000 хиляди, което засяга въпроса за тежестта на отделно избраните депутати. Също така има и постановка, при която ако депутат бъде избран за министър, неговото място остава незаето, а ние по Конституция имаме 240 депутати, което значи , че ние ще опрем до това да променяме Конституцията.

В страни от темата Тодорова коментира предстоящия конгрес на АБВ и заявката на партията за промени в нейното ръководство. „Определено обществото в България и не само тук, а и в Европа и САЩ показа, че желае нови лица с нови идеи. Затова и ние сме първата политическа партия , която дава знак чрез себе си старото ръководството  да направи крачка встрани, а не крачка назад и да отстъпи позиции на млади лица, на хора с нови идеи, които ще дадат възможност да се отвори един нов хоризонт с нови платформи с нови политики“, посочи тя.

Коментари