Премиерът разпореди проверка на БГ паспортите, издадени в последните пет години

Снимка: iStock/БТВ Министър-председателят Бойко Борисов е поискал резултатите да са налице в най-кратък срок

  • clock 19 ноември 21:12
  • 74
България / Политика Премиерът разпореди проверка на БГ паспортите, издадени в последните пет години

Премиерът Бойко Борисов е възложил на МВР и ДАНС да направят проверка на българските документи за самоличност, издадени на чужди граждани през последните 5 години.

Борисов е поискал резултатите от проверката да са налице във възможно най-кратък срок, съобщиха от правителствената пресслужба.

През октомври прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ) и задържа над 20 души в рамките на спецоперация по разследване на търговия с български документи за самоличност. Акцията дойде след години на политически коментари и медийни публикации, които свързваха ведомството с неправомерни практики.

Шефът на ДАБЧ Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов се оказаха сред арестуваните. Двамата бяха оставени от съда за постоянно под стража.

Номинираният от ВМРО за ръководния пост Харалампиев е посочен от обвинението за лидер на престъпната група в агенцията, занимавала се с корупционни практики при издаването на български документи.

Част от политиците от "Обединени патриоти" видяха в случилото се атака срещу националистическото обединение, а партията на Красимир Каракачанов побърза да се разграничи от шефа на ДАБЧ.

 

Цялата информация по темата вижте в btvnovinite.bg

Коментари