Референдумът на Слави. Може би АБВ и Гергьовден ще поискат повторно преброяване?

12 027 гласа не стигат националният референдум да мине прага от 3 500 585 гласували и да стане задължителен, обяви ЦИК окончателните данни. Така въпросите от допитването ще влязат за гласуване в парламента.

  • clock 11 ноември 22:50
  • 15791
България / Политика Референдумът на Слави. Може би АБВ и Гергьовден  ще поискат  повторно преброяване?

Броят на гласувалите според броя на пликовете е 3 488 558. Тоа означава, че  в допитването са участвали 50,88% от имащите право на глас. Допитването обаче остава под необходимия праг.

Броят на действителните бюлетини е 3 400 890, а недействителните - 85 512. Бюлетините без плик са 550, а празните пликове - 1893. Само че, ето как се процедира.

Фронт.бг разполага със свидетелства на членове на секционни комисии, които твърдят следното:

„...Задължително поискайте повторно преброяване на подписите в избирателните списъци! Защото по малоумното указание на ЦИК, има контрола в протокола на СИК, според която точка 2 - брой гласували, трябва да е равна на точка 3- брой намерени пликове! Т.е. ако дори да са гласували например 500 души, но намерените пликове са 400, СИК задължително трябва да впише в точка 2 цифрата 400, за да им излезе глупавата контрола! Иначе няма да могат да се отчетат пред изчислителния пункт и протокола няма да бъде приет! Приемат се само протоколи с верни контроли! Така че, напълно възможно е,  в протоколите да е намаляван  броя на гладувалите, за да излезе контролата!”

Няколко члена на избирателни комисии ни казаха напълно едно и също нещо. Вече стана ясно, че има и доста секции - например в Стара Загора, където са пускани бюлетини без пликове. Разполагаме и с имената на членовете на СИК, които ни изпратиха данни, но повечето от тях са държавни служители и по разбираеми причини се страхуват да ги кажат. Ето защо е редно организаторите да поискат преброяване на бюлетините, а на подписите в протоколите – това не е толкова трудно и е почти невъзможно да се фалшифицират оригиналните протоколи от секционните комисии. Предлагаме да се преброят контролно хиляда протокола и ако се установят разминавания между брой пликове и брой подписи в повече от 3% от общите подписи, редно е да се преброят отново всички протоколи.

И при това положение трите въпроса, обаче влизат за задължително обсъждане в парламента. Борисов вече се изхвърли, че ГЕРБ ще подкрепи и трите въпроса, но това са само думи. А на неговите думи никога не е можело особено много да се вярва. Всъщност единствените парламентарно представени партии, които се регистрираха в ЦИК и агитираха в полза на референдума и въпросите, въпреки някои изразени резерви, бяха Гергьовден и АБВ.

Очаква се точно от техните централи да поискат повторно преброяване на подписите в списъците.

Коментари