Слави БИНЕВ: От управляващите зависи дали мигрантите ще застрашават България

  • clock 17 ноември 15:33
  • 560
България / Политика Слави БИНЕВ:  От управляващите зависи дали мигрантите ще застрашават България

   Добър ден, г-н Бинев! Бежанската вълна, която приижда към Европа, заплаха ли е за нас?

-      Би било заплаха само, ако суверенното ни правителство не реагира. Това е нещо, което ние, като политици, непрестанно трябва да напомняме и да подсказваме на управляващите в момента -  че в края на краищата от тях зависи решението дали мигрантите могат да се превърнат в заплаха или не.

-         Добре, но как може да ограничим бежанците да не влизат на територията на страната ни, бидейки част от ЕС?

-         Проблемът е, че бюрократите в Брюксел се разпореждат спрямо една суверенна държава, което лично аз като политик не бих допуснал. Смятам, че този въпрос трябва да има национално решение. За това ние трябва да направим всичко възможно да не се получи така, че тези мигранти да се превърнат в заплаха за нашата страна. Към момента нямаме основание да се страхуваме, но този проблем стои пред нашите врати и ние във всички случаи трябва да сме готови да реагираме.

-         Намирате ли грешки в политиката на западните правителства, например като Германия и др.?

-         Да, разбира се и вие виждате, че те вече плащат цената за това. Западните политици вече отговарят за собствените си гафове, които създадоха. Коментира се за стотици хиляди мигранти, които ще бъдат приети от Германия, дори в началото се говореше за милиони. Виждаме какво се случва, тъй като не всички от тях са  напуснали държавите си, застрашени  от война. Само една четвърт са онези, които бягат от военни действия или проблеми, свързани с религията и със свободите. Всички останали всъщност са икономически мигранти. Много ясно се вижда, че почти 2/3 от тях са чернокожи или от Западните Балкани, от Афганистан и др. хора, , които търсят икономически облаги. Те нямат нужда да се крият или да спасяват живота си в други страни. Освен това има и нещо друго.  Много от хората, които емигрират, са мъже между 18-35 години - млади, здрави, пълни със сила и енергия. Това би трябвало да бъде  армията, която да остане и да се сражава в собствената си държава, а децата, жените и възрастните хора да са онези, които да търсят убежище. Е, да, ама не – напливът не е от немощни хора.

-         Къде, според вас, е епицентърът на раждането на мигрантските тълпи и кой го подклажда?

-           В Либия е единият, по-малък проблем, а другият е в Турция. Либийците например атакуват предимно италианското крайбрежие – Лампедуза и др., докато турците щурмуват директно през Гърция и през Западните Балкани се опитват да навлязат в Западна Европа. Това е горе долу начинът, по който се преминава в момента. България не е интригуваща дестинация по много причини. Една от тях е, че ние не сме икономическа съблазън за тези мигранти. В момента те се опитват да нахлуят в страни като Швеция, Германия, Франция и други развити европейски страни, които имат социална политика и  добро отношение към преселниците. Аз обаче смятам, че Великобритания показа много ясно как трябва да се действа в кризистни  моменти и, когато не се зачитат суверенните права на една държава, как чрез референдум се излиза от ЕС. И може би това беше правилната стратегия. Може би това беше единственото вярно решение, за да запазят  суверенитета си. Проблемите, които се породиха, ескалираха заради бежанската вълна и гражданите на Великобритания го разбраха и реагираха подобаващо.

Коментари