Той каза, че не може да си позволи да тежи на управлението "като воденичен камък"

 

Валери Симеонов подаде оставка. След близо месец протести на майките на деца с увреждания, вицепремиерът реши да се оттегли от поста си.

Решението съм го взел днес следобед, след като се консултирах с моята парламентарна група. Борисов не ме е накарал. Медийната кампания срещу мен удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на сегашното управление. Това аз не мога да си го позволя! Не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък”, заяви Симеонов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Протестиращи майки за оставката на Симеонов: Това е първата спечелена битка

Властта не ми е самоцел. Считам, че най-правилната постъпка в момента е да не създавам проблеми на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти”, каза още вицепремиерът в оставка.

Той бе категоричен, че се оттегля от поста си "с цел да лиши протестите от тяхното основание – поне частично".

Разбирам това, че не съм добре приет от медийното пространство, защото аз не съм стандартен политик, а човек, който счита, че трябва да бъде деен и ефективен във всичко, с което се захване”, каза още Симеонов.

Валери Симеонов изброи постигнатите успехи за времето, през което е бил вицепремиер. За изминалата година и половина той направи няколкоминутна равносметка като отбеляза за свои успехи решаването на етническите конфликти в Асеновград, спирането подаряването на 700 дка на Бузлуджа, закона за шума, водоснабдяването на пункт Калотина и др.  

Минути, след като Симеонов обяви оттеглянето си, стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е приел депозираната оставка. 

Цялото изявление на Валери Симеонов гледайте във видеото на НОВА ТВ.