Вендетата на Василев продължава с разкрития за Дунарит, Виваком и Белене

Банкерът обясни сегашния интерес на Борисов да национализира "Авионамс", а сделката за "Виваком" определи като "кражба на века".

  • clock 21 ноември 12:14
  • 1001
България / Политика Вендетата на Василев продължава с разкрития за Дунарит, Виваком и Белене
Банкерът в изгнание, Цветан Василев, избра отново Сашо Диков и БИТелевижън, за да продължи вандетета с бившите си съдружници в потапянето на близо 4 млрд. лева.
"Дясната ръка на Бойко Борисов, човекът за всичко, по време на неговото първото управление, който събираше парите – Александър Сталийски, ме принуди да откупя подарени дялове от "Дунарит" за 43 милиона лева", твърди  Цветан Василев в интервю за предаването "Просто Диков" на телевизия Би Ай Ти.
 
Става ясно, че през 2010 година той прехвърлил 50% от собствеността на русенския завод на фирми, собственост на посочени от Сталийски лица, срещу обещания да получи закрила от държавата. През 2013 година пък бил заставен да откупи подарените дялове за 43 милиона лева. Василев показа и документи за прехвърляне на дяловете и откупуването им.
Отделно фирмата, на която са подарени дялове от "Дунарит", прибрала и 6 млн. лева дивидент. Според Василев, същата схема, с подаряване на дялове и откупуването им, е имало и с "Авионамс". През 2012 година авиоремонтният завод бил принуден и да купи на търг 6 хеликоптера, оценени за 8 милиона лева за 28 милиона лева. 

С това, банкерът обясни и сегашният интерес на Борисов да национализира "Авионамс", защото заводът е спечелил поръчка за ремонт на хеликоптери с НАТО, от която ще се спечелят 30 милиона долара. 
Цветанов твърди също, че Сталийски е придобил и 40 млн. от изнудване на ТВ7 във връзка с договор за наем, подписан с тогавашния директор Николай Бареков, според който е трябвало да му плаща по 10 млн. лв. на година наем за студиата. Каква е ролята и с колко се е облажил самият Бареков от тази сделка не става ясно.

Цветан Василев свидетелства, че още  през юни 2014 година е занесъл на Бойко Борисов документи, показващи колко пари е получил от него Александър Сталийски. На въпрос за каква сума стана дума, той заяви  не уточни, но каза, че били много!

Като кражбата на века,  така Цветан Василев пък определи сделката за "Виваком", която по думите му е открадната, на цена над 70% по-ниска от пазарната й стойност.
"Не мога да си представя, че някой би предоставил на Спас Русев (бизнесмена и мажоритарен собственик) 46% от компания, при положение, че той нито е дал пари, нито има възможност да обезпечи руската банка ВТБ да влезе в сделката, нито да реши проблемите на територията на страната"
 
Според банкера, Русев е поел ангажимент, който очевидно надхвърля възможностите му, и той няма никакво съмнение, че зад българските лица в цялата стратегия стоят Пеевски и Борисов.
"Как сделката мина за три дни през Комисията за защита на конкуренцията при Петко Николов. Нито една сделка не минаваше без Николов да се е обадил на Пеевски, Борисов, или на двамата", пита реторично Цветан  Василев. 
Според него в случая с БТК държавата се е отказала от минимум 150 млн. евро.

"Държавата, в лицето на КЗК, сега се е съгласила на цена под 115 млн. евро, а реалната цена при нормални условия е над 1,2 млрд.", посочи той. Със 160 млн. евро пък КТБ е финансирала "Виваком", твърди Василев и  посочи още, че Пеевски му е поискал 10% от "Виваком", а по думите му Борисов също е имал амбиции за проценти от компанията, защото "му бил помагал в сделката"

Коментирайки темата АЕЦ "Белене" и факта, че бившият министър на ГЕРБ Делян Добрев вече е обвиняем, Василев определи това като поредния популистки ход на Бойко Борисов.
"Не знам детайли, но не мога да си представя, че Добрев е взел такова решение да плаща, при положение, че проектът бе замразен с решение на парламента. Нямам никакво съмнение, че той е получил устно разпореждане от своя началник. Богомил Манчев е споделял пред мен, че половината от плащанията към "Парсънс", респективно "Риск инженеринг" или която и да е компания по веригата, е трябвало да бъдат отчитани чрез единия на "котараците" на Бояна", заяви той.
Коментари