Внесен е законопроектът за мажоритарна избирателна система

Народното събрание трябва да обсъди и гласува предложените промени.

  • clock 21 ноември 12:36
  • 838
България / Политика Внесен е законопроектът за мажоритарна избирателна система

Днес омбудсманът Мая Манолова и представителите на инициативния комитет за провеждане на Националния референдум Тошко Йорданов и Иво Сиромахов внесоха в НС проект за промени на Изборния кодекс.

Законопроектът е за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 едномандатни изборни района извън страната.

За да се избегне изкривяването на резултатите, се предлага право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната да имат българските граждани, които са живели най-малко през последните шест месеца в съответния изборен район.

По отношение на това кой носи политическа отговорност, ако впоследствие се окаже, че въвеждането на мажоритарен вот е грешка, Тошко Йорданов заяви:

„Българският народ носи политическата отговорност, ако въвеждането на мажоритарен вот се окаже грешка. За първи път имаме Избирателен кодекс, който не е представен от политическа партия. Това не е избирателен кодекс или закон, написан от БСП, ГЕРБ или ДПС или който да е там на власт. Това е закон, предложен практически от гражданите, оформен от човека, от институцията, която трябва да защитава интересите на гражданите."

Представители от „Шоуто на Слави" участват в референдума, но няма да участват в предстоящи избори, каза още сценаристът, цитиран от "Фокус".

„Законопроектът за Изборния кодекс не е съвършен, надявам се да послужи за основа. Малко не достигна референдумът да стане задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и внушителната подкрепа за въпросите, смятам, че той е задължителен и за институциите, и политиците", заяви Националният омбудсман Мая Манолова.

Тя посочи, че очаква партиите също да внесат свои законопроекти и да бъдат избрани най-добрите текстове.

„Не написах този законопроект сама. Използвах идеи и предложения на независими експерти, на членове на инициативния комитет, който предизвика националния референдум. За районирането в чужбина се включиха представители на българите, които живеят там", разясни омбудсманът.

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ВНЕСЕНИЯ ЗАКОН за изменение и допълнение на Изборния кодекс МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК.

Коментари