Въпреки огромните опашки ЦИК отказа удължаване на изборния ден

Въпреки многобройните изборни секции, пред които се извиват няколкометрови опашки от желаещи да гласуват, ЦИК не прие удължаването на изборния ден до 21:00 часа.

  • clock 06 ноември 19:57
  • 651
България / Политика Въпреки огромните опашки ЦИК отказа удължаване на изборния ден
"Централната избирателна комисия не е приела решение, с което да удължи изборния ден в секциите след 21.00 часа на местата, където има големи опашки от гласоподаватели", заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.
 
Андреев каза, че такова предложение е внесено от член на ЦИК, но то не е било възприето. На въпрос, ако все пак след 20.00 часа пред някои секции има хора, на които са събрани паспортите, но не всички от тях успеят да гласуват до позволеният от закона - 21.00 часа, какво ще се случи с тях, Андреев каза, че "председателят и секретарят на СИК трябва да установят до 20.00 часа дали пред СИК има гласоподаватели, които искат да гласуват и на колко от тях могат да вземат документите".
 
Това на практика означава, че не всички чакащи ще могат да гласуват, ако това не бъде преценено от самата СИК.
Според Александър Андреев това не е субективизъм, а преценка на база на обективни дадености от страна на СИК.

За сънародниците ни в чужбина пък също се оказва, че правото им на глас е било възпрепятствано- по административен или чисто физически начин. Някои от избирателите не са издържали повече от 5 часа на опашката пред секционните урни и са се отказали, коментират очевидци по БНТ.
Други се надяваха на удължаване на времето за изборния ден, което обаче ЦИК не разреши, предава БНТ.
Коментари