Без наука закъде? Учени от БАН излязоха на протест

Над 1800 души в БАН вземат минималната заплата. С думите "елементарни частици на Женския пазар не се продават" учените от БАН се обърнаха към депутатите в парламента с настояване за справедливо отношение към труда им.

  • clock 16 ноември 14:19
  • 550
България / Общество Без наука закъде? Учени от БАН излязоха на протест

В момента в БАН 1835 служители от общо 6800 работещи са с минимална работна заплата, съобщи на заседанието на парламентарната комисия по образование председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Той каза, че за 2017 г. се предвижда на БАН да бъдат предоставени още 5 милиона лева, но не се дискутира въпросът, че минималната работна заплата става 460 лева, предаде БТА.

Заради това стотици учени излязоха отново днес на протест с искане за по-висока субсидия за БАН, която да позволи увеличение на заплатите им.

Според ръководството на БАН академията трябва да получи бюджет от поне 98 млн. лева вместо сегашните 78 млн. лева, за да може да си позволи увеличение на заплатите на учените.

Средната работна заплата в БАН е 697 лева, при средна работна заплата от 892 лева, по данни на НСИ към края на 2015 г.

"По този начин средната работна заплата в БАН е с 200 лева по-ниска от тази в страната", коментира акад. Воденичаров.

Това е втори протест на учените от БАН този месец, след демонстрацията им в Деня на будителите – 1 ноември.

Сегашното недоволство бе изразено под формата на провеждане на общо събрание на открито с една единствена точка – обсъждане на бюджета за 2017 година.

С думите "елементарни частици на Женския пазар не се продават" учените от БАН се обърнаха към депутатите в парламента с настояване за справедливо отношение към труда им.


По думите на акад. Воденичаров, за да функционира нормално БАН, "трябва да се затвори "страницата Дянков" и да се върне бюджетът на Академията от 2009 г., който е бил 95 милиона лева".

Проф. Никола Малиновски от Института по оптически материали и технологии припомни, че БАН е провела международна оценка и одит на научните институти и в резултат на заключенията в нея е намалила институтите си почти наполовина, а персоналът е съкратен с 10%.

Коментари