Бългaри - първи в световно състезание по медиация

  • clock 07 октомври 10:28
  • 532
България / Общество Бългaри - първи в световно състезание по медиация

Българските студенти по право Ивайло Икономов и Георги Еленков спечелиха състезание по медиация и преговори на Виенския център по международен търговски арбитраж (VIAC), съобщават от mladite.info.

Победителите, студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, са се наложили първо над отбори от Бразилия, Индия, Русия и Полша, а на финала са преборили  американския отбор на SUNY Buffalo University. Под ръководство на адвокат Дима Александрова, Икономов  (IV. курс – „Право“) и Еленков  (II. Курс – „Право”), са направили страхотно впечатление с категоличен финал пред погледите на повече от 120 професионални медиатори, юристи, треньори и др. Според  Адвокат Александрова това е голяма крачка за развитието на извънсъдебното решаване на спорове в България, побеждаваме отбори от страни с дългогодишен опит и традиция в областта на преговорите.

Медиацията е способ за доброволно разрешаване на спорове, при който страните се подпомагат от трето, неутрално и безпристрастно лице – медиатор, за постигане на взаимно приемливо споразумение. Медиацията е един от способите за извънсъдебно разрешаване на спорове наред с арбитраж.

В САЩ,  например голяма част от съдебните спорове изобщо не влизат в зала, а минават именно през медиация, а едва 5% от делата стигат до прочутите заседания с жури, които гледаме по филмите.  

Виктория Груп - Лятна Ваканция 2018
Коментари