БЪЛГАРИЯ СЛИЗА НА 111 МЯСТО В РАНГ ЛИСТАТА ПО СВОБОДА НА МЕДИИТЕ

Основните проблеми остават прозрачността и независимостта на медиите

  • clock 25 април 20:18
  • 222
България / Общество БЪЛГАРИЯ СЛИЗА НА 111 МЯСТО В РАНГ ЛИСТАТА ПО СВОБОДА НА МЕДИИТЕ

Свободата на словото бележи формално напредък в седем държави в Югоизточна Европа. В три от тях се наблюдава влошаване на ситуацията. Това е резултатът от новата ранглиста на свободата на словото на неправителствената организация „Репортери без граници“ (РБГ). Румъния, Босна и Херцеговина и Хърватска са най-добре оценени от РБГ с места респективно 44-то,62-ро и 69-то от 180 страни в целия свят. Македония и България разменят своите позиции (109-то и 111-то място) и отново са на най-задна позиция в региона.

Седем държави се позиционират по-добре в сравнение с предходната година. Точната подредба зависи от много фактори. Сред някои от тях са медийното разнообразие и независимост на медиите, журналистическата среда на работа и самоцензурата, правовата рамка, които РБГ взимат под внимание. Държавите могат да се позиционират по-добре, ако други страни в сравнение се подобрят или влошат. По този начин например Албания и Босна и Херцеговина показват минимално подобрение в класацията, въпреки че на практика там не се наблюдава особен напредък. В глобален мащаб държавите на Балканите се позиционират в средата на ранглистата.

 

page1image1777408page1image5791712

В рамките на Европейския съюз (ЕС) България заема най-лоша позиция. Държавата слиза от 109-то на 111-то място. Причините за тази негативна тенденция се коренят в лошата работна среда и недостатъчната прозрачност на медиите. Това в последствие води и до намаляване на доверието в медиите. Според едно изследване на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“, представено през ноември 2017 г., само 10% от българите считат медиите за независими, 67% смятат, че са зависими, а 24% от запитаните не могат да дадат отговор.

От друга страна, в съседна Румъния, която също е членка на ЕС, свободата на словото е оценена най-добре от цяла Югоизточна Европа. Според експерти масивните граждански протести срещу корупцията в страната са довели и до подобрение на медийната среда.

Сърбия е държавата не само в региона, но и сред всички анализирани страни, която според ранглистата показва най-голямо влошаване. В Европа само Малта и Чехия са паднали с повече места надолу в класацията. Тази негативна тенденция е последствие от недостатъчната независимост и прозрачност на медиите в Сърбия.

Според ранглистата на РБГ най-голям напредък са направили Хърватска и Косово, което се е подобрило с четири места и е достигнало своя най-добър резултат от 2010 г. насам. За тази положителна тенденция е допринесло развитието на медийното разнообразие в страната.

В ранглистата на РБГ са взети под внимание и нападения над журналисти. В региона е имало според неправителствената организация случаи на насилие в Албания, Косово, Молдова и Македония.

Класацията на "Репортери без граници" и други организации като Freedom House и IREX са като цяло важни показатели за свободата на медиите. През годините те могат да опишат дългосрочното развитие на медийната ситуация в отделните страни и региони.

Германия се намира на 15-то място, Австрия на 11-то и Швейцария на 5-то място в тазгодишната класацията.

Коментари