Цеко Минев не е собственик на "Юлен" АД

Това отговарят на въпрос на "Капитал" официално от Първа инвестиционна банка, в която Минев е един от главните акционери. Другият е Ивайло Мутафчиев.

  • clock 16 февруари 19:32
  • 381
България / Общество Цеко Минев не е собственик на "Юлен" АД

Цеко Минев не е собственик на "Юлен" АД 
Това отговарят на въпрос на "Капитал" официално от Първа инвестиционна банка, в която Минев е един от главните акционери. Другият е Ивайло Мутафчиев.

В сряда вечер, в интервю пред Антон Хекимян премиерът Бойко Борисов посочи, че "реалният собственик на "Юлен" е Цеко Минев. Той притежава 42.5% от капитала на ПИБ, а банката финансира концесионера на лифта в Пирин. От регистрите се вижда, че "Юлен" е собственост на офшорна компания на кипърския гражданин Георгиус Георгиу.

"Капитал" повтаря въпрос към банката, на който неведнъж различни източници (Владо Каролев, например) са давали подробен отговор: какъв е размерът на експозицията на ПИБ към "Юлен"? 

Няма как да бъде получен пярк отговор на този въпрос, защото банковия закон пази клиентите на всяка една банка именно от подобно разгласяване, но общият размер на кредитите на банката "към домакинства и за всякакви бизнес начинания в Банско и съседните общини към края на 2017 г. е под 1% от целия кредитен портфейл на банката, като по-голямата част от тези вземания са към граждани и към малки и средни предприятия от Банско и региона. При това процентът на просрочия по тези вземания на банката е под средния за страната". Като "спекулативни и злонамерени" определиха от ПИБ "опитите за обвързването на определени проекти в Банско с цялостния бизнес на банката".

Няма как да бъде получен пряк отговор на този въпрос, защото банковия закон пази клиентите на една банка именно от подобно разгласяване, но общият размер на кредитите на банката "към домакинства и за всякакви бизнес начинания в Банско и съседните общини към края на 2017 г. е под 1% от целия кредитен портфейл на банката, като по-голямата част от тези вземания са към граждани и към малки и средни предприятия от Банско и региона. При това процентът на просрочия по тези вземания на банката е под средния за страната". Като "спекулативни и злонамерени" определиха от ПИБ "опитите за обвързването на определени проекти в Банско с цялостния бизнес на банката".
Забавното е, че накрая ще се окаже, че ПИБ имат много по-голяма експозиция, към предприемачи, свързани с Боровец и Пампорово,отколкото с Банско.

Коментари