Криза за лични лекари в цялата страна

  • clock 10 ноември 19:06
  • 130
България / Общество  Криза за лични лекари в цялата страна

Проблемът с личните лекари в цялата страна става все по-голям, защото не само броят им е недостатъчен. Възрастовата граница е доста висока от което  се очертава  още по-сериозна бъдеща криза. Критичната ситуация се задълбочава отдавна и не се предприемат никакви мерки. Темата се повдигна отново публично заради смъртта на бебе, тъй като родителите не могли да му осигурят личен лекар.

В Харманли, Д-р Райна Димитрова е единственият педиатър-общопрактикуващ лекар, съобщава Нова ТВ.  До преди година е имало още един, но той е прекратил своята практика. Кризата в Харманли е показателна за цяла България. Ситуацията е почти същата и в други области на страната. В Харманли има 7 педиатъра, но само 1 практикува като личен лекар. А децата там са 4000.

Младите лекари не желаят да работят в провинцията, както и да практикуват като лични лекари поради ниското заплащане и други професионални неудобства, смятат от бранша.

Този голям проблем се очертава да става все по-опасен, тъй като средната възраст на личните лекари в България е 60 години.

Как ще разрешим тази кризисна ситуация?

Коментари