Леа Коен: Посещението на Борисов в Скопие е нарочен жест, който не може да остане незабелязан

Какъв ни е проблемът да кажем , че онези хора са извършили едно ужасно престъпление , което техните поданици са успели да ограничат ?

  • clock 14 март 15:35
  • 2027
България / Общество Леа Коен: Посещението на Борисов в Скопие е нарочен жест, който не може  да остане незабелязан

Как оценявате отбелязването на 75- годишнината от депортацията на евреите от Македония?

Леа Коен: Положителен факт е, че премиерът Борисов отиде по този повод в Скопие. Посещението не беше протоколна част от политическа визита, а нарочен жест, който не можеше да остане незабелязан. От друга страна домакините проявиха изключителна деликатност и избегнаха всякакъв намек за българско участие в депортацията на евреите. Това ставаше в двора пред тютюневите складове на Монопол, където евреите са събрани от български власти, охранявани са в Монопол пак от тях и след 10 до 14 дни са качени на конски вагони на БДЖ, като релсите са запазени и до днес и се намират на стотина метра от входа на Монопол. Тази сграда е ужасна , в нея няма прозорци , в помещенията е окачвам тютюн , тя не е снабдена нито с канализация, нито с вода, в нея няма тоалетни, трудно е да си представи човек как няколко хиляди са пребивавали там в продължение на близо две седмици върху набързо сковани нарове, които са същите като в Аушвиц-Биркенау. 

Аз се потресох от гледката и от представата, какво се е случило. Премиерът каза, че и той е потресен и аз му вярвам. След това изрече обаче нещо много странно и смущаващо. Спомена “ нацисти с черни униформи”, които са извършили това. Това не отговаря на истината. Цялата организация е извършена от българската администрация и полиция. От София , за да следи изпълнението на плана , е заминал Александър Белев с внушителна група от Комисарството, а на място са били мобилизирани няколко стотин български служители ( включително учители и банкови чиновници), които са участвали. Били са охранявани от български войници. Единственият германец, който е присъствал , е бил представителят на Гестапо, Хофман . Така че някой е заблудил Борисов за черните униформи . За съжаление те са били български, което личи от снимките и от документалния филм, който е бил заснет като доказателство .

 Смятате ли, че като представител на държавата, премиерът ни все пак трябваше да поднесе извинения, защото преди 75 години – ако не народът, то българската държава безсъмнение е участвала в депортирането на евреите?

Леа Коен:  Въпросът с извинението не трябва да се превръща във фиксация. Но трябва да се признаят историческите факти и отговорност на българската държава. Историята на България е неделима, независимо дали е била монархия, заробена , народна република или демокрация . Ние носим, като всички други народи и добро, и лошо в историческия си код. Трябва просто да ги различаваме ( доброто от злото), да ги назоваваме , за да имаме солидни морални устои като държава и народ.  В случая с България народът през 1941-1944 е превъзхождал държавата и аз не виждам защо това да не се изтъкне изрично.  Обикновените хора, църквата, интелектуалците са стоели морално много по- високо от монарха и неговите министри . Какъв ни е проблемът да го формулираме и да кажем , че онези хора са извършили едно ужасно престъпление , което техните поданици са успели да ограничат ?

Това нямаше ли да уязви позицията ни народ, положил усилие да спаси евреите си?

Леа Коен: Напротив, една такава позиция само ще издигне авторитетът на народа и на онези , които  я изразят.. Така стана във Франция след поемането на отговорността от Ширак.

Смятате ли, че като общество знаем достатъчно за тези събития, или има още неотворени страници?

Леа Коен: Категорична съм, че  широката публика не познава фактите. Историята трябва да се разказва не като идеология , а като лични съдби и конкретика. Тогава стига до хората. Поне аз се опитвам да правя това. Но първо с фактите трябва да се запознаят политиците. Там има голям дефицит от познания и това веднага личи.

Виктория Груп - Лятна Ваканция 2018
Коментари