PostVarnem

Светът ни завъртя, както Юнкер го въртят колената във Варна

  • clock 28 март 15:48
  • 3362
България / Общество PostVarnem

Любен Дилов-син

 

Нашият свят след Варна вече не е същия! Нямам пред вид Килата майка и Гери Никол, а срещата ЕС- Ердоган с домакинството на премиера Борисов и последвалите събития. Ако нза нас досега идеята, че живеем в свързан свят беше свързана най-вече  с възможността да пишем пошли коментари под постингите на Никол Шерцингер  във фейсбук, то световния отзвук от срещата във Варна, рязко ни постави в центъра на европейската карта. При това не само европейска. Разговорите имаха пряко отношение към Сирийската война от една страна, а точно от Варна Доналд Туск  съобщи за  безпрецедентното гонение на руски дипломати от 14 европейски страни. Така, че и Азия забъркахме. И Близкия Изток.

САЩ, както винаги вдигнаха в пъти пода и обявиха изгонването на 60 руски шпиони, без най-главния, разбира се. Просто, за да го изгонят него, трябва да се  през  сложна процедура по импийчмънт  в Камарата на представителите и след това – в Сената.

Светът не е по-луд от обичайното, но България обикновено не е в центъра му, отдадена си на нейни тихи лудости. Срещата във Варна и последвалите събития, този път ни завъртяха бурно. Почти със същата сила, с която го въртят колената Юнкер от влажния варненски въздух. Принос има и обявената от нашата комисия по досиетата съпричастност на знаменитата интелектуалка Юлия Кръстева към Държавна сигурност.  

Аз лично с удоволствие следя ходовете на българската дипломация и въпреки че  пораждат традиционното бурно разделение и противопоставяне на мнения в обществото, няма как да си изкривим душата и да не признаем, че  напоследък те издават и смелост, и самостоятелност, и натрупано самочувствие. Без излишна драматичност, така характерна за истеричното ни Bigbrother-поклонничество, премиерът Борисов успява да лавира за сега успешно във въртопа, създаван от големите воденични колела на Турция, ЕС и Русия.   

България винаги е имала една единствена, несъмнено конвертируема стока – геополитическото си положение. И винаги не е успявала да я пласира добре. Последната година, обаче, тази ни стока е във възходящ тренд, а Борисов е повече от успешно рекламно лице.  

Има мнение, че цялата външнополитическа активност на Борисов цели отклоняване на вниманието от наболели вътрешнополитически въпроси. Не че нямаме проблеми – като почнем от съдебната система, та стигнем до системата от пътища. По състоянието на улиците не можем да се ориентираме  зимата ли е свършила, или войната. Но фактът е безспорен: премиерът ни закачи България на хоро, от което няма пускане. И всички други „танцьори“ в българската дипломация ще трябва в движение да научат стъпките. И те не закъсняха да заситнят – от патриаршията, до президентството. Ще има доста смешни движения в началото – това е вън от съмнение, но ще се научат. Нямат избор просто.

Аз лично съм доволен. От футболното лято на 1994-а за пръв път отново гледаме България в големи мачове. Не че не е важен и резултатът, но има ли какво да гледаме? Има! Има ли какво да обсъждаме? Има! Ако и Мая Манолово прекара закона за частния фалит, вече ще можем наистина да покажем среден пръст на колекторските фирми и ЧСИ-тата, да плеснем с ръце и да се прегърнем!

 

Коментари