ВИТАМИН „В“ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА СМЕКЧАВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ВРЕДНИТЕ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ ВЪВ ВЪЗДУХА

  • clock 24 март 17:35
  • 862
България / Общество ВИТАМИН „В“ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА СМЕКЧАВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ВРЕДНИТЕ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ ВЪВ ВЪЗДУХА

РМ2.5 са фини прахови частици с диаметър по-малък от 2.5 микрона, което е около 30 пъти по-малко от човешки косъм. РМ идва от Particulate Matter , което означава „прахови чатстици“.

Фините прахови частици са микроскопични твърди или течни вещества, суспендирани в земната атмосфера. Източниците на прахови частици могат да бъдат естествени (които се срещат в природата) като неблагоприятни климатични условия, например пясъчни бури или изкуствени. Тези миниатюрни вредители най-често се получават от дейности свързани с горенето на изкопаеми горива. Тоест използването на твърдо гориво в битовия и обществения сектор, както и емисиите от автомобилите.

Фините прахови частици са сериозен проблем за здравето на хората.

Мръсния въздух който дишаме, може да доведе до възпалителни процеси, както в дихателните пътища, така и в кръвоносните съдове. Вредните прахови частици водят най-често до респираторни и съдечно-съдови заболявания.

Според световната здравна организация 92%от населението на света живее на места, където нивото на РМ2.5 превишава препоръчителния праг.

Според изследване публикувано в PNAS (научно списание, което се издава от 1914 година насам) изследователи са открили, че витамини от групата В може да намалят щетите от излагане на фините частици.

Учените са стигнали са до извода чрез експеримент, в който са участвали доброволци, които са били изложени чрез кислородни маски на силно замърсен въздух от центъра на Торонто, където около 1000 коли минават на всеки час.

По време на експеримента, на участниците в него са пили витамини В12, В6 и фолиева киселина. За четири седмици излагане на замърсен въздух в комбинация с витамини изследователите открили, че щетите, които вредните частици нанасят на тялото на човек са намалели драстично.

Витамин В6 се съдържа в черния дроб, пилето и ядките. В12 има в рибата, месото, яйцата, млякото и някои зърнени култури.

В страните с най-замърсен въздух хората превантивно използват маски, пречистватели на въздуха и други методи, за да запазят здравето си.

Като се имат предвид плашещите нива на замърсяване въздуха в България тази зима, може би и ние трябва да се замислим за вземанен на някакви мерки. Това би следвало да е приоритет и на правителството, но всички така или иначе сме свикнали управниците на България повече да ни тровят, отколкото помагат или предпазват.

И все пак – не приемайте хранителни добавки без да сте се посъветвали с лекуващия си лекар.

 

 

 

 

Коментари