Акцентите от София Филм Фест накратко

Най-мащабното културно събитие у нас има 21 годишна история, благодарение на която днес имаме възможност да гледаме най-актуалните филми от цял свят, създадени през последната година, както и по-стари хитови заглавия.

  • clock 05 март 11:54
  • 587
Развлечения / Култура Акцентите от София Филм Фест накратко

Каймакът на София Филм Фест е именно селекцията на продукции, голяма част от които са представени от техните автори - режисьори, продуценти или актьори. Програмата включва и музикални вечери, партита и концерти на живо, тематично свързани с лентите, които ще гледаме. Българско, балканско, европейско и латиноамериканско кино в пълнометражна и късометражна форма ще ни радват между 9 и 31 март.

ОТКРИВАНЕТО

На 9 март от 19:30 часа в зала 1 на НДК ще гледаме "Белгийският крал", който ще бъде представен от режисьорите Петер Бросенс и Джесика Удуърд, както и почти всички актьори във филма. Лентата е копродукция между Белгия, Холандия и България и разказва историята на един монарх, пътуващ през Балканите, които подлагат на изпитание и проверка синята му кръв. Сблъсъкът с родните традиции и местната култура водят до комични ситуации и ни дават възможност да се видим през чужди очи. Нина Николина, "Делю Хайдутин", кукерите и лютеницата са само част от българската връзка.

СПЕЦИАЛНИТЕ ГОСТИ

Любимият филм на цяло едно поколение "Коса" отново ще гледаме на голям екран. Поводът е гостуването на главния актьор Джон Савидж, който ще представи и най-новия си филм "Завръщането". Режисьорът Тони Палмър идва, за да ни разкаже повече за работата си по документалните филми за Бийтълс и Ленард Коен. Основната фигура в румънската нова вълна - режисьорът Кристи Пую гостува с три свои филма. Агнешка Холанд, която започва кариерата си като асистент на Кшищоф Зануси и Анджей Вайда също ще сподели какво стои зад работата й по последната й лента "Следи". Носителят на 4 награди Оскар Хю Хъдсън и актьорът Рупърт Еверет ще ни покажат "Алтамира" и какво означава да откриеш пещерни рисунки на 10 000 години. От екипа на фестивала издадоха, че преговарят с Дани Бойл, който да пристигне за прожекцията на Трейнспотинг 1 и 2 или малко след нея.

ФИЛМИТЕ

Награждаваните: "Лунна светлина", "Тони Ердман", "Аз, Даниел Блейк", "На всяка цена", "Жената с камерата".

Музикалните документални: "Бийтълс и Втората световна война", "Ленард Коен: Bird On A Wire", "Gimme Danger", "Денят на свободата - Лайбах в Северна Корея", "Ролинг Стоунс: Оле, Оле, Оле – Пътуване през Латинска Америка", "Биело Дугме".

Биографичните:  "Лейди Макбет", "Мария Кюри" и "Прикрита страст" (за Емили Дикинсън).

Балканските: "Черната игла", "Когато денят нямаше име", "Смрадлива приказка", "Тъмносветло", "Конституцията", "Кучета" и други.

Българските: "Слава", "Безбог","И после светлина", "Врагове", "Пощальонът", "От Кремона до Кремона", "Дъга - разкази в картинки" и други.

Белгийският фокус: "Белгийският крал", "Непознатото момиче", "Белгика", "Цветовете на хамелеона", "Краят на омагьосаният кръг", "Съвсем нов завет" и други.

Спортните: "Пеле: раждането на една легенда", "Да бъдеш Франк", "Най-щастливият ден в живота на Оли Маки", "Четвъртата фаза" и "К2 и незабележимите пешаци".

НАГРАДИТЕ

Над 300 чуждестранни гости пристигат в София, за да вземат участие във фестивала. Сред тях са и журитата, които ще гледат ударно филмите, за да гласуват после за най-добрите сред тях. Церемонията по награждаването е на 18 март в зала 1 от 19:00 часа, когато ще разберем кои са победителите сред европейски, балкански и документални продукции.

БИЛЕТИТЕ

Предварителните продажби стартират в Билетен център НДК, Дом на киното, Cinema City Mall of Sofia, Cine Grand Park Center Sofia, Кино Арена Делукс Bulgaria Mall, Euro Cinema и Културен център „G8”. Онлайн продажбите дават възможност да си изберем и мястото в залата. Специалният 4Pack, който осигурява 4 билета на цената на 3, както и единични билети в кен се продава в магазините на Lidl.

Основната цена на билет е 8 лева като има и допълнителни отстъпки за студенти, ученици, пенсионери и хора в неравностойно положение.

Пълната програма на фестивала е тук.

Първата част от редакторската ни селекция е тук.

Виктория Груп - Лятна Ваканция 2018
Коментари