Белонога гледа „През очите на земята“ във втория си албум

Гергана Димитрова от „Мистерията на българските гласове“ и „Ева Квартет“ преплита келтски и източни мотиви с български фолклор

  • clock 31 октомври 19:09
  • 78
Развлечения / Култура Белонога гледа „През очите на земята“ във втория си албум

Четири години след успеха на първия си самостоятелен албум „През очите на слънцето“, Гергана Димитрова – Белонога е готова с втория си самостоятелен проект „През очите на земята“.

Албумът събира 9 песни, вдъхновени от българския фолклор, но преплетени с чужди етно елементи. „В този проект вдъхновението идва от традициите, от корена, от земята ни“, споделя самата Белонога за новото си предизвикателство.

Освен глас, Гергана Димитрова е и автор на по-голяма част от музиката в албума, в която вплита източни и келтски ритми. „Тази симбиоза е подсъзнателна, не е търсена умишлено и насила, а изниква  докато композирам, заради натрупването от слушането на много и различна музика през годините. Много хора не знаят, но келтите са тръгнали от нашите земи. Оттук те са разнесли по света и гайдата. Откъдето са минали – Франция, Италия, та до Великобритания, са пренесли този инструмент. А тук, в България, традицията им е запазена в затворени общности като село Еркеч до Странджа, дори танците са им като на келтите“, споделя Белонога.

За „През очите на земята“ тя отново влиза в тандем с Алекс Нушев, който е основният „виновник“ за аранжиментите на парчетата, както й в първия албум. На него са поверени още китарата и баса. За албума тя работи с едни от най-добрите музиканти - Костадин Генчев – кавал, който се включва и в написването на музиката и аранжиментите, Виолета Петкова - гадулката, Петър Тодоров – перкусии, Росен Захариев-Роко – тромпет, Александър Селие, сина на откривателя на „Мистерията на българските гласове“ Марсел Селие - хенг дръм, Иван Цонков - тъпан.

Идеята за „През очите на земята“ се ражда много скоро след появата на първия албум. За разлика от него обаче, песните във втория първо са изсвирени и проверени пред публика, а след това записани в студио. Безкрайният перфекционизъм на Гергана Димитрова оставя екипа да изпипа до последния детайл композициите цели четири години, а резултатът – проектът е харесан и откупен от унгарския лейбъл NarRator.

Албумът е продължение на музикалните търсения на една от най-изтъкнатите ни народни певици, солист на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, но ни отвежда в една друга посока и облик на певицата. „Понякога е необяснимо как една музика се създава. Тя сама говори за човека, който я е създал“, казва Белонога. А връзката между двата албума е песента „Пътят на Стойна“, която е отваряща за „През очите на земята“. Въпреки че е първата сдобила се с клип, композицията е най-трудно написаната в албума. Започната още с раждането на идеята за нова тава, тя е завършена почти последна от деветте композиции, като през това време е напълно променена няколко пъти. Друга пиеса от „През очите на земята“ е “Полет”. Именно тя застава в основата на най-слушаното парче за миналата година според класацията на ПРОФОН – „Sunbeams”, в което диджей Фабрицио Паризи и Мирослав Янев – MiYan, изграждат модерен хаус бийт върху етно мотивите с гласа на Гергана. В момента тандемът Паризи-Белонога, подкрепени от Антони Рикев, са в плейлистите на всички големи телевизии и радиа в България с новата си песен „Aurora“.

Коментари