Едно пътуване „по пощата“

Музей на хумора и сатирата представя "Поздрави от... Италия и България" 9 ноември – 15 декември 2018 г. Откриване: 8 ноември, 18.00 ч., зала 4

  • clock 07 ноември 09:40
  • 50
Развлечения / Култура Едно пътуване „по пощата“

На 8 ноември 2018 г. в 18.00ч. в зала 4 на Музея на хумора и сатирата се открива гостуващата изложба „Поздрави от... Италия и България“. Едно пътуване „по пощата“, продължило цял век, е разказано чрез пощенски картички и ръчно оцветени снимки, монети и пощенски марки от Архива Колориди в Рим и от народописния архив на Етнографския музей в София. Тези безценни документи ще придружат посетителя в разглеждането на най-важните моменти от италианската и българската история, анализирайки успоредно еволюцията на двете нации от края на XIX век до наши дни.

Изложбата метафорично може да бъде наречена „огледало“, в което публиката да се огледа и да се разпознае. В нея ясно се вижда връзката между два народа, които са колкото далечни, толкова и близки в историята и обичаите си.

Куратор на италианската част от изложбата е г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен в София, а на българската - гл. ас. д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика.

Изложбата е любезно предоставена от Италианския културен и ще гостува в Музея на хумора и сатирата до 15 декември.

 

Коментари