КАК ДА ПРОГОНИМ ЗЛОТО?

ЗА ВЪЗРАЖДАНЕТО НА КУКЕРСКИТЕ ТРАДИЦИИ

  • clock 28 февруари 11:50
  • 2150
Развлечения / Култура КАК ДА ПРОГОНИМ ЗЛОТО?

Кукерските игри които показват по живописен начин моменти от българския бит и култура, както и ритуалите за прогонване на злото, достигат своята кулминация в ежегодния фестивал „Кукерландия“, провеждан всяка последна седмица на февруари в гр. Ямбол.

През периода 2017 г. и 2018 г. популяризирането на уникалните български традиции са във фокуса и на един европейски проект, благодарение на който Фестивалът стигна и извън границите на България. 

Възраждането на кукерството и превръщането на Югоизточния регион в привлекателна туристическа дестинация са част от целите на едногодишен европейски проект, който се реализира на територията на няколко населени места в община „Тунджа“. Там, вековните обичаи се модернизират, стават по-близки до младите хора и успяват да превърнат събитието в истински съвременен Фестивал.

В рамките на проекта под ръцете на младите художници Николай Димитров и Даниел Дубаров сградите на кметства, стадион, читалище, открита сцена и поща в двете села придобиват живописен, нов облик. С тяхна помощ и талант кукерските маски и традиции „оживяват“ върху фасадите на сгради в две населени места от общината. Триизмерни фигури и множество цветни табели със фотоси на кукери, напомнят на жители и гости за българските традиции и превръщат малките населени места в истинска атракция за туристите. 

Като част от дейностите по проекта и истинско предизвикателство се оказа изработването на кукерски маски, герданета, хлопки и цървули в подкрепа на дванадесет кукерските групи. Местни майстори и познавачи на кукерските облекла с изключителна прецизност и любов към традициите сътвориха 200 модела, които кукерите използваха по време на Маскарадния фестивал “Кукерландия”. 

Акцент в иновативното популяризиране на кукерските обичаи извън пределите на България беше и изпълнението на зрелищна демонстрация на кукерски игри в центъра на град Одрин. Събитието събра много  хора, които се докосват за първи път до богатството на българския фолклор и традиции.

Коментари