Какво ще гледаме на София Филм Фест?

  • clock 04 март 22:17
  • 900
Развлечения / Култура  Какво ще гледаме на София Филм Фест?

Броим дните до откриването на 21-ия Международен София Филм Фест, който ни е приготвил повече от 200 филма от цял свят и достатъчно на брой срещи с режисьори и продуценти, които ще представят продукциите си. Междувременно избрахме и първите филми, които със сигурност няма да пропуснем да гледаме:

АЗ, ДАНИЕЛ БЛЕЙК

59-годишният Даниел Блейк за пръв път в живота си има нужда от държавна помощ и се озовава във вихъра на системата и конфликта между работещи и безработни. „Този неолиберален свят, в който живеем заплашва да ни доведе до катастрофа. Друг свят е възможен и необходим“, каза режисьорът Кен Лоуч при получаването на „Златна палма“ на фестивала в Кан.

БИЙТЪЛС И ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Филмът „Всичко това и Втората световна война“ има нова версия с непоказван досега архивен материал. Как звучат песните на Бийтълс в съчетание с кадри на Хитлер? Документалният филм на Тони Палмър, както и лентата „Ленард Коен: Bird on a Wire“ са сред  задължителните.

ТОНИ ЕРДМАН

След като обра куп наградипо фестивалите, филмът на Марен Аде идва премиерно и в България. Как се променят взаимоотношенията между Инес и баща й Уинфрид плюс алтер егото му Тони Ердман? Европейски филм №1 на годината.

ЛОШО ВЛИЯНИЕ

Чилийският филм засяга конфликта Мапуче чрез историята на две 15-годишни момчета, които се сприятеляват.  „Заглавието на филма е „Лошо влияние“, защото съм считана за такава от семейството ми, тъй като не съм следвала очакваните модели, а също и съм била подлагана на дискриминация като местен човек. Бях доста дискриминирана. Като дете, ти си идианецът и те те тормозят. Порастваш и си терорист. После може да си опасен на работата. Надигаш глас и това не се приема добре, още по-лошо, ако е от жена. “, споделя режисьорката Клаудия Уайкимия пред Cinema Errante.

ЧЕРНАТА ИГЛА

Препятствията, пред които се изправя отец Петър се множат постоянно – жена му го напуска, синът му се бунтува срещу него, а майка му почти не го разпознава. Голямата беда обаче се оказва крайбрежната му църква пречи на осъществяването на имотна сделка. Жителите на градчето искат да изгонят свещеника, тъй като вярват, че той е причината за нещастията, които ги сполетяват. Къде е Бог и какъв е изходът от едновременно смешните и драматични балкански ситуации, ще разберем от 93 минутната сръбска лента.

ДЕНЯТ НА СВОБОДАТА – ЛАЙБАХ В СЕВЕРНА КОРЕЯ        

  

Как словенската банда Лайбах става първата рок група с концерт в Северна Корея? Документалният филм проследява пътя на музикантите и срещата им със севернокорейската публика, която никога до този момент не е слушала нищо подобно на авангардна индъстриъл музика. „Имаше страшно много случаи, в които можехме да сгафим (и почти успяхме няколко пъти). Когато се при- брах у дома, казах на жена ми, че трябва да ме третира като ветеран от войната и че ще ми е необходимо из- вестно време, за да успея да се интегрирам в нормално общество“, споделя режисьорът Мортен Траавик.

Официалното откриване на фестивала е на 9 март в зала 1 на НДК с копродукцията между Белгия, Холандия и България – „Белгийският крал“.


Пълната програма на фестивала е
тук.

Виктория Груп - Лятна Ваканция 2018
Коментари