La Foi на Вяра Станчева все по-често поглеждат към сцената

от Мирослава Цанева

  • clock 10 май 19:33
  • 911
Развлечения / Култура La Foi на Вяра Станчева все по-често поглеждат към сцената

Бургаската дизайнерка Вяра Станчева е една от емблемите на модата в морския ни град. Повече от 20 години нейната марка с името La foi облича дами с усет към красивото, а символиката на La foi недвусмислено препраща към същността на нейните творчески търсения. Щастието от нейния успех е двойно – и двете й дъщери се присъединяват към бизнеса и сега трите дами са тандем, за който предстои да се говори. От 2015-та година La foi стъпват на софийска модна сцена и уверено дават заявка за успешно и трайно присъствие. Основен акцент в колекциите им са официални и сватбени рокли, предназначени за дами с по-нестандартно мислене. Консервативната тенденция е пречупена през тяхното оригинално творческо виждане, всяка клиентка е обгрижвана според индивидуалните й особености. Лице на La foi е била чаровната актриса Гергана Стоянова, а през 2016-та дизайнерките участват и в престижния форум за мода Sofia Fashion Week. Последният проект на La foi е съвместната им работа с Мария Каракушева и Мария Силвестър по повод техния концерт „Две Марии и едно пиано“, а резултатът е повече от впечатляващ.

Заедно с Вяра и дъщерите й Деница и Мария разговаряме за стойността на успеха, за трудностите и за вярата, която им дава сили да продължат.

Вашата модна марка съществува вече близо 20 години. Какво ви даваше сили през всички тези години да устоите на трудната конкуренция в бранша?

Любовта към модата, към професията ми е давала сили да продължа напред. Максимата в моето ежедневие ми е била, че трябва да правя клиентите си щастливи, да доставям радост и самочувствие . Всеки има нужда от това!!!

Как стигнахте до идеята за името La foi? Какво послание носи то към модната публика?

La foi в буквален превод от френски език е Вяра. Като всички творци и дизайнери ние жадуваме за френската мода и култура и решихме именно заради това и красотата на езика да преведем името на нашия главен дизайнер  на този език. Но разбира се това име, за нас, е много повече от хубава дума. За нас то олицетворява вярата в женската сила и красота.

Вяра, очакваше ли  дъщерите ти да се включат в бизнеса и окуражи ли ги, когато взеха това решение? Известно е, че модната индустрия не е от най-лесните в производствения сектор?

Децата , независимо от възрастта, трябва да бъдат мотивирани и подкрепани във всяко начинание! Лесно е когато имат талант. А, те и двете го имат в изобилие. Деница и Мария са наясно колко трудно се оцелява в тази професия , тъй като от малки работят в ателието. Тяхната любов към модата им е неподправена.

Вашите тоалети са едновременно творчески, но пък са насочени към бизнес дами с усет към различното. Как успявате да съчетаете изискванията за формализъм в бизнес етикета и фантазията на твореца?

Всичко се постига с много вкус и дълбоко познаване на дизайна и дрехата. Ние работим различни стилове! Никога не сме се ограничавали в един или два стила. Всичко това и разнообразната клиентела са допринесли за опита ни.

Грижете се за гардероба на изискани дами. Срещате ли понякога трудности в общуването с тях, някакви специални капризи?

Капризите са признаци за стил, а стилът се възпитава. За нас като дизайнери е предизвикателство да работим със стилни и изискани дами.

Кои по-известни дами са носили дрехи с марката La foi?

 Много елитни дами от Бургас ,  бизнесдами, юристи и дами в политиката.. Ивелина Василева , Мария Силвестър, Гергана Стоянова..Вдъхновение за нас е и бизнес дамата и Мисис България 2012 Йордана Димитрова.

 Творци като Нона Йотова , талантливата Мария Каракушева и много други...

Следите ли строго тенденциите в модата и как успявате да ги пречупите през своето виждане за креативност?

Разбира се, че следим тенденциите. Всеки  дизайнер трябва да е постоянно информиран за това какво е актуално както в модата, така и в обществото. Стремежът и вдъхновението ни да създаваме идват с модните тенденции, качествени материи и предизвикателства.

 

Как се случва вдъхновението за ушиване на конкретна дреха? От материята и силуета или първо се вслушвате в излъчването на клиентката?

 

Различно е и вълшебно! Някога ни вдъхновява клиентката. Този процес е много вълнуващ. Обичаме да работим с красиви и качествени материи.. Платовете превръщат работата ни в истинско удоволствие. Въпреки това, в една дреха най-важен е силуетът. Той трябва да бъде много прецизно подбран.

От години се наблюдава неприятната тенденция при абитурентите да се залита в кича, в показността. Къде бъркат младите хора и необходимо ли е да се допитват до специалисти?

Действително това явление беше проблем за България в началото на последното десетилетие, но за щастие, напоследък, младите дами подхождат към по-изискани  семпли материи и силуети. Актуален проблем е стремежът на момичетата да бъдат подражание на това, което са виждали стотици път и нежеланието да бъдат различни.

Според нас е нужно  момичетата с по-нестандартен вкус или фигура да се допитат до специалист, който да им помогне да открият своята перфектна визия.

Последният ви проект е съвместен с младата пианистка Мария Каракушева и неотразимата Мария Силвестър. Навярно работата с тях е била истинско приключение. Какви моменти от общуването с тях ще запазите? Каква е тръпката да работиш с  толкова  атрактивни и интересни жени-творци?

 

Работата ни с двете дами беше, както приключение, така и огромно удоволствие. Мария Силвестър е една изключително земна, забавна..истинска жена, с която лесно се  сработихме. Ако можехме да опишем Мария Каракушева с една дума това би била думата 'финес'.  Те са жени на изкуството, творци. С тях сме от една порода и вдъхновението беше безкрайно. :)

Коментари