Лъжичко и неговите приятели разказват приказка за приятелството

Писателката Моника Хюлсхоф учи най-малките на разбирателство чрез вълнуваща история за лъжица, вилица и нож

  • clock 23 март 00:59
  • 626
Развлечения / Култура Лъжичко и неговите приятели разказват приказка за приятелството

С логото на издателство „Ентусиаст“ излезе забавната книга за приятелството и ревността – „Лъжичко и неговите приятели“.

Един ден Ножчо решава да изследва света под масата. Отначало много се радва на смелостта си да скочи толкова надалече от толкова високо, но после осъзнава, че обратният път е невъзможен и въодушевлението му бързо се помрачава. За щастие, на Лъжичко му хрумва гениална идея и двамата с Виличка успяват да му помогнат. Точно спасението на Ножчо обаче се превръща в причина за най-голямата кавга между тримата приятели. Кой е най-добрият? Кой може най-много? Кой е най-полезен за другите?

Ревността поражда неувереност. Точно на нея се опира писателката Моника Хюлсхоф, за да покаже нагледно на малките читатели и слушатели колко може да е крехко едно иначе голямо приятелство, когато в него се промъкнат завистта и ревността.

Хюлсхоф подхожда към темата за разбирателството, като интегрира идеята за това колко е ценно да сме различни във вълнуваща история с няколко прибора. Чрез нея най-малките разбират, че всички сме важни и имаме значима роля в живота, че когато сме задружни, бедите и препятствията се преодоляват по-лесно. И по-забавно.

Езикът на немската писателка е топлосърдечен и емпатичен и препраща към истинския живот. Най-важните думи и понятия са обособени шрифтово и графично, а илюстрациите и текстът се допълват по великолепен начин, благодарение на илюстраторката Мартина Матос.

В историята Лъжичко се сблъсква с всички възможни емоции – тъга, печал, ревност, завист, радост, скарва се с най-добрия си приятел и накрая измисля план за неговото спасяване. Малките читатели и слушатели успяват да вникнат в чувствата на героите, научават се как да разрешават спорове и да поставят приятелството над всичко.

Коментари