Първият роман на Людмила Филипова практически разказва историята на Васил Божков Авторката намеква, че той е поръчал Андрей Луканов?

„Ентусиаст“ пускат ново, преработено издание

  • clock 07 юни 16:28
  • 247
Развлечения / Култура Първият роман на Людмила Филипова практически разказва историята на Васил Божков Авторката намеква, че той е поръчал Андрей Луканов?

Една от знаковите книги за българския преход, „Анатомия на илюзиите“, грабна заслужено внимание през годините и се превърна в един от най-четените романи у нас. Сега, дванайсет години след първата си публикация и многото последвали тиражи, дебютната книга на Людмила Филипова излиза отново в преработено и допълнено издание от „Ентусиаст“.

Книгата проследява историята на двама герои от детството им до днешните дни. История за любов, под постоянната обсада на алчността, жаждата за власт и обърканите години на прехода, които претопяват старите ценности, без да изковат нещо ново и стабилно от тях. 

Възходът на най-яркия български бизнесемен е разказан без всякакъв свян, без украшателства, но и без укори или присъди. Колко е действителен е трудно да се каже. Че е правдоподобен е вън от всякакво съмнение!  Васил Божков е лесно да бъде открит в историята на Борис не само от хора, които са се интересували от бизнеса на прехода. Авторката е напълнила страниците с ясни знаци, като се започне от характерните му привички и се стигне до знаковата улица, на която е разположен централния му офис...

 

„Анатомия на илюзиите“ е посветена на годините малко преди и след падането на комунизма в България. Една история, без  лоши и добри герои. В романа се оглеждат образите на реално съществуващи личности – някои от най-дискутираните и драматични типажи на съвремието и на близкото минало, които лесно могат да бъдат разпознати, макар и с измислени имена. Филипова изгражда сюжетните линии и персонажите на базата на десетки направени интервюта със специалисти, множество изследвани статии, но най-вече на мемоарите на дядо си Гриша Филипов, които са преразказани през нейния женски, уж леко наивен, поглед.

Какво се случва с копнежите на сърцето, които умишлено задушаваме, вместо да последваме? Какво ни прави хора или мъртви души? Кои са личностите, които сътвориха съвременния свят и каква бе цената за изграждането му?

„Това е чиста проба човешки разказ без примеси на натрапчиви внушения, без сюжетни залитания и неоснователни авторски прищевки“, споделя за „Анатомия на илюзиите“ писателят Виктор Пасков, който е сред първите ѝ читатели още през 2006 г. „Една интелигентно споделена интуиция, с помощта на която писателката рисува портрета на човешките съдби, житейската ирония и многото разбити и оцелели илюзии.“

Според Мартин Карбовски романът е като анимационен филм, в който познатите любими образи от детството се разтапят в модерни кошмари. „Това не е книга, а документ кой какъв е днес. И кое вчерашно време ни създаде. Биография на порастването. Порастване, в което главният герой е смъртта. А трябваше да е червенокосо момиченце.“

Любен Дилов-син споделя за „Анатомия на илюзиите“: „Държите в ръцете си доказателство, че и най-вулгарните теми на нашия живот могат да бъдат поднесени с доброта и обич. Когато го прави Людмила Филипова.“

Това е книга, която може да бъде определена като дисекция на съвремието. Людмила Филипова изобличава истините за две икономически системи, изградени върху много мечти, но и много илюзии; за любовта, страстите и болката; за човешката мотивация и тайната на успеха, за стремежите и безскрупулността и силите, които ги движат и рушат. Това е роман за силните и слабите, за онеправданите, за различните.

 

Коментари