Кои породи кучета живеят най-дълго

  • clock 02 април 17:26
  • 1453
Развлечения / Любопитно Кои породи кучета живеят най-дълго

Когато купувате куче със сигурност трябва да взимате предвид следните факти – каква порода е кучето, колко дълго живеят тази порода кучета, която искате, колко ще струва на семейния бюджет изхранването му и от какво пространство се нуждае то, за да се чувства комфортно.

По-големите породи като бернско пастирско куче и ирландския вълкодав имат средна продължителност на живота от 8 години, докато по-малките породи като йоркширските териери могат да живеят повече от две десетилетия. Изобщо всички видове терирери живеят доста дълго – да си знаете.

Ето кои са сред най-дълго живеещите породи кучета:

Рат Териер- рядка порода кучета, които стават за лов също и за домашни любимци. Имат нужда от много движение и разходки.

Малко португалско поденго – кучето е обявено за национално съкровище на Португалия. То е отличен ловец на зайци, добро куче пазач и приятна компания.

Мексиканското голо куче също се слави с много дълъг живот. Малко са грозни, но пък са сладки. Те са редки и уникални. Добри рибари, овчари и куриери са.

Чихуахуа освен, че могат да живеят близо по 20 години, са много любвеобилни, обикновено имат малко здравословни проблеми и са много енергични. А и не заемат много място.

Лагото Романьоло са интересна порода дълголетници.  В миналото са използвани като ловци във вода, а сега благодарение на острото им обоняние ги ползват за търсене на трюфели. Те могат да подущат ценната гъба на 60 сантиметра под земята!

Манчестър териерът е малко енергично куче, което е подходящо за хора с активен начин на живот. Той е верен приятел и е перфектен за градски условия, тъй като е с малък размер и не изисква прекалено много грижи, а и се очертава дулго да се радвате на компанията му, защото тази порода живеят до около 16 години.

Джак Ръсел териер са английска порода кучета, които живеят по около 15-16 години. Много са модерни напоследък. Енергични, малки и винаги с характер.

Помераните живеят около 16 години. Те са порода кучета, произхождаща от областта Померания, обхващаща североизточната част на Германия и северната част на Полша. Принадлежи към групата на декоративните кучета поради малкия си размер.  Изключително сладки са, не изискват много пространство и големи разходки, но пък са доста скъпи.

Ако не искате да купувате куче или нямате такава възможност, винаги можете да осиновите някое бездомно или изоставено например от този сайт: http://www.vzemime.org/. Или пък просто напишете в Гугъл – „Животни за осиновяване“.

Не ви гарантираме за продължителността на живота им, но щастието, което те ще донесат във вашия дом, може да удължи животът ви.

Коментари