БАН: Няма връзка между земетресенията в Япония и Еквадор

Проф. Емил Ботев обясни, че Тихоокеанският сеизмичен пояс е достатъчно активен

  • clock 17 април 18:50
  • 617
Развлечения / Наука БАН: Няма връзка между земетресенията в Япония и Еквадор

Няма как да се търси връзка между земетресенията в Япония и Еквадор, защото Тихоокеанският сеизмичен пояс е достатъчно активен и той реализира над 80% от сеизмичната енергия по цялото земетръсно кълбо.

Това каза Емил Ботев, директор сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН, в интервю за Агенция „Фокус”, по повод разрушителните земетресения в Япония и Еквадор от последните дни.

Той отбеляза, че връзка между тях може да има само на думи и тя идва от това, че всички тези земетресения са от така нареченият Тихоокеански сеизмичен пояс.

„Само че еквадорското земетресение е в източната покрайнина на Тихия океан. Това е една микроплоча, която се подпъхва под Южноамериканската континентална плоча в областта на Еквадор. Това е земетресението с магнитут близо 8 – 7,8. Два-три дни преди това започна серията от четвъртък през нощта в Япония, където всъщност е западната покрайнина или западното крайбрежие на Тихия океан. Там всъщност е подпъхването на Филипинската микроплоча под югоизточната украйнина на Евроазиатската континентална плоча в областта на Източнокитайско море – там, където се намира най-южния остров на Япония Кюшу”, обясни Ботев.

„Това е единственото общо между тях. Няма как да се търси връзка между тези сеизмични активности, защото по принцип е известно, че Тихоокеанския сеизмичен пояс е достатъчно сеизмо активен. Той реализира над 80% от сеизмичната енергия по цялото земетръсно кълбо. Такива земетресения там се случват, както се казва всяка седмица, земетресения с магнитут по-голям от 7”, посочи той.

По думите му, в повечето случаи те са в самия Тихи океан, по-далеч от населените места в дълбочини на стотици километри.

„В Марианската падина, която е в източния край на Филипинската плоча, за която споменахме, че е причина за активността при Япония, дълбочината на земетресенията достигат до 700 километра. За тези километри сеизмичната степен в значителна степен се акумилира”, даде пример Ботев.

Той обясни, че земетресенията в тези два случая в Еквадор и на о. Кюшу от Японските острови са приповърхностни.

„В Япония земетресенията бяха на дълбочина около 10 км, в Еквадор – максимум 20 км. Това означава, че са на повърхността и тъкмо заради това те имат този разрушителен ефект на повърхността с доста съборени сгради, и много жертви и в единия, и в другия случай”, отбеляза още Ботев.

Коментари