Как да разберем пола на бебето още през първите 2 месеца от бременността?

  • clock 05 ноември 09:19
  • 121
Развлечения / Наука Как да разберем пола на бебето още през първите 2 месеца от бременността?

Момиче или момче? Всички се питаме това, дори преди да настъпи дългоочаквания или пък неочаквания момент да имаме наследници.

Бременната жена може да разбере пола на бебето си още преди втория месец от бременността си, съобщава списание Осем, при това само с кръвен тест.

Вече не е нужно да се чака бременността да напредне достатъчно, че да може да се разбере пола на бебето чрез ултразвук. Науката напредва достатъчно бързо и в това отношение и бъдещите майки ще могат само чрез взимане на кръв от пръста да направят тест за синдрома на Даун, с тази неинвазивна процедура засича и пола на бебето.

В бразилска клиника са опростили дотолкова теста, че само една капка кръв от пръста на бременната жена ще може да покаже момче или момиче е бебето й, чрез улавяне на фрагменти от ДНК при това само 8 седмици след зачеването.

Списание „Осем“ описват процедурата така: първоначалното почистване на пръста се извършва с разредена белина, за да бъдат премахнати всякакви следи от чуждо ДНК. След взимане на кръв от бременната, пробата се изследва за ДНК от Y-хромозомата. И тъй като само мъжете имат този тип хромозома, то наличието й в кръвта на майката, дава знак че бебето е момче. Ако няма такава хромозома – бебето е момиче.

Може само да се надяваме, че такова изследване ще може да се случва и в България възможно най-бързо, ако вече не е и факт в някои специализирани медицински центрове. Тъй като не винаги установяването на пола на бебето е въпрос само на каприз и любопитство от страна на родителите. Понякога, макар и много рядко има и медицински причини. Такова изключение е когато фетусът е в риск от сериозни генетични проблеми, свързани с пола. Например, само синовете наследяват мускулната дистрофия на Дюшен от майката, ако тя е носител. Тази информация, разбира се не е нужно да плаши бъдещите родители. Защото всички ние сме генно обременени и с риск за отключване или придобиване на какви ли не болести.

Живейте щастливо, друго не е нужно.

 

Коментари