Трябват ни 1000 евро заплата за да достигнем средния стандарт в Германия

Математик изчисли колко далеч е българинът от средния стандарт в Германия

  • clock 09 април 15:23
  • 4240
Развлечения / Наука Трябват ни 1000 евро заплата за да достигнем средния стандарт в Германия

Якуб Мариан е чешки математик и лингвист. Той създаде инфографика за стандарта на живот в отделните страни-членки на Европейския съюз. Мариан имал за цел да помогне на хората, които искат да пресметнат разликата в стандарта на живот между родината си и страната, в която възнамеряват да се заселят.

За целта той използва няколко показателя като колко струва следването, каква е пенсията, постоянните месечни приходи и т.н. Математикът посочва за пример Германия, която получава индекс от 100 точки, където се изразходват 2000 евро на месец за нормален живот. 

Ако обаче се преместите в Норвегия, която има индекс 153, ще са ви необходими 53 на сто повече средства - 3060 евро на месец, за да може да запазите същия стандарт на живот, който сте имали в Германия.

Но, ако решите да заминете за Молдова, чийто индекс е 37, тогава ще са ви необходими 740 евро на месец. 

Средната месечна заплата в Германия е 2600 евро, докато в България е 400 евро, което е 6.5 пъти по-малко от Германия, подчертава чешкият математик.

Поради тази причина средният българин не може да си позволи разходи от 1000 евро на месец, за да достигне средния стандарт на живот в Германия, където индексът за покупателната способност е 183, а в България 73.

 

Коментари