Роботът расист на Microsoft удари отново

Този път - взима наркотици

  • clock 02 април 07:25
  • 485
Развлечения / Спорт Роботът расист на Microsoft удари отново

Изкуственият интелект на Microsoft, взривил Twitter миналата седмица с обидни и расистки съобщения, отново си показа рогата.

Роботката Тай, създадена с цел е да провежда забавни чатове и да се учи от разговорите си с потребителите, беше върната онлайн вчера и изглеждаше, че функционира по-разумно от преди.

От Microsoft бяха обещали да я възстановят само ако успеят да я научат „по-добре да предусеща лошите намерения, противоречащи на нашите принципи и ценности".

Те вече бяха изтрили и най-обидните туитове на Тай, в които тя подкрепяше Хитлер, отричаше Холокоста и твърдеше, че Джордж Буш е организирал атентатите на 11 септември 2001 г.

Въпреки това, при повторното си включване роботката отново демонстрира странно поведение и в един момент пусна съобщение, че взима наркотици, и то не къде да е, а „пред полицията".

Тя също така излезе от контрол и започна да излива ударна доза спам. Тай прати на над 210 000 свои последователи един и също туит - „Прекалено сте бързи, моля вземете си почивка...". Microsoft реагира като направи профила й частен, след което никой не може да вижда съобщенията й и реално тя отново беше изключена.

 

Още миналата седмица компанията поднесе официални извинения за дискриминационните изявления на Тай, превърната в расист за броени часове под влиянието на злонамерени потребители.

„Дълбоко съжаляваме за нежеланите обидни и болезнени туитове от страна на Тай", написа Питър Лий, вицепрезидент по изследванията в Microsoft. Той окачестви лошите влияния на потребителите към робота като „координирана атака от страна на подмножество хора".

„Макар че се бяхме подготвили за различни типове злоупотреби със системата, бяхме направили решителен пропуск конкретно за тази атака", добави Лий.

Това не е първият път, в който Microsoft пуска робот за чат с потребители.

Техният китайски XiaoIce успешно общува с над 40 млн. души през Twitter, Line, Weibo и други сайтове, и не страда от проблемите на Тай.

Междувременно компанията пусна за свободно ползване инструментите, с които всеки може да изгради свой изкуствен интелект за чатове. Главният изпълнителен директор Сатя Надела обяви новата софтуерна рамка BotFramework, с която разработчици ще могат да създават чат ботове, общуващи чрез Skype, Slack, Telegram, GroupMe, мейли и текстови съобщения.

„Ботовете са новите приложения", заяви Надела.

Коментари