Дилма Русеф: Ще се боря да докажа невинността си!

Няма да се предам никога и ще се боря да докажа невинността си, заяви президентът на Бразилия Дилма Русеф, цитирана от БНР.

  • clock 12 май 19:12
  • 5335
Свят / Америка Дилма Русеф: Ще се боря да докажа невинността си!

Русеф бе свалена от власт временно и на пресконференцията по случая за пореден път посочи като виновни организаторите на импийчмънта.

Русеф поясни още:

 "Преди решението на Сената отново искам да изясня фактите и да посоча рисковете за страната при импийчмънт, който не е справедлив, а е държавен преврат", като добави, че  този процес е трагичен период за младата демокрация в Бразилия.

"Това, което е изложено на риск в тази процедура по импийчмънт, не е просто моят мандат. Изложени на риск са уважението към изборния процес, желанията на бразилския народ и спазването на Конституцията, както и всичко, постигнато през последните 13 години - победите за бедните и средната класа, защитата на децата, младите, образованието в университет и повишението на минималната заплата", каза още тя.

 Днес Сенатът на Бразилия одобри с 55 гласа "за" и 22 "против" временното й отстраняване от власт и съответно започване на процедура по импийчмънт.

Предстои Русеф да бъде разследвана по обвинения в злоупотреба с фискални правила с цел скриване бюджетен дефицит през 2014 г. преди преизбирането си.

Нужни са две трети от сенаторите да гласуват – виновна и тя ще бъде отстранена от властта за постоянно.

 

Коментари