Кастро е брутален диктатор, обяви Тръмп

Барак Обама, заяви, чe история ще "запише и отсъди огромното влияние" на Кастро.

  • clock 26 ноември 18:28
  • 959
Свят / Америка Кастро е брутален диктатор, обяви Тръмп
Бившият лидер на Куба Фидел Кастро е "брутален диктатор", казва часове след смъртта на 90-годишния Кастро новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп.

Тръмп, който трябва да встъпи в длъжност през януари, заяви, че се надява кубинците да постигнат по- свободно бъдеще.

"Макар Куба да остава тоталитарен остров, днев вече имам надежда, че следва отстъпление от ужасите, търпяни твърде дълго, и придвижване към бъдеще, в което прекрасният кубински народ най-после да живее в свобода, която те толкова богато заслужават.", казва Тръмп в свое изявление.

Кастро идва на власт през 1959 г. и поставя началото на комунистическата революция. Той противопоставя кубинския народ на САЩ в продължение на десетилетия, оцелявайки многобройни опити за държавен реврат чрез опит за убийство.
Поддръжниците му казват, че той върнал Куба на хората. За критиците е ​​диктатор.
Брат му Раул, който го наследява като президент, обяви смъртта му по държавната кубинска телевизия в петък вечер.

Барак Обама, при които САЩ възстановява дипломатическите си отношения с Хавана след десетилетия на напрежение, заяви, чe история ще "запише и отсъди огромното влияние" на Кастро.

САЩ са "работили усилено, за да сложат миналото зад нас" и продължават да протягат "приятелска ръка на кубинския народ" в този момент, каза oще Обама, цитиран от BBC.

Фидел Кастрокадър на Фидел Кастро

Коментари